KABA

SDP: Gradska uprava namjerno izbjegava postupke javne nabave

KARLOVAC – Karlovački SDP-ovci danas su se još jednom osvrnuli na prijedlog gradskog proračuna za 2014. godinu. Smatraju da je gradska uprava nepripremljena za natječaje ministarstava, institucija i ustanova na državnoj razini, te joj zamjeraju bezidejnost i nebrigu za potrebe građana. Također, mišljenja su da se novac poreznih obveznika neodgovorno troši i rasipa.

Zbog čega će građani Karlovca s pola milijuna kuna financirati urbanističko-arhitektonski natječaj za izgradnju budućeg stambeno-poslovnog kompleksa u Nazorovoj ulici kada bi to trebao financirati investitor? Da li je gradski proračun ponovo krava muzara za privatne interese? Zbog čega je bačen novac za projektnu dokumentaciju za propali projekt Nehajeve ulice? Ovo su samo neke u nizu kritika koje su danas na adresu gradske uprave uputili SDP-ovci. Novac se uludo troši, a potrebe građana istovremeno su na čekanju, prozivaju iz SDP-a.

Potpredsjednica Gradskog vijeća SDP-a Marina Novaković Matanić kao primjer je navela izgradnju rotora u Grabriku, za koju je, tvrdi, potrošeno više novca nego što je stvarno bilo nužno. Smatra da je gradska uprava namjerno izbjegla proces javne nabave za izgradnju rotora, razdijelivši faze izgradnje u deset posebnih narudžbenica čija ukupna vrijednost uvelike premašuje iznos za koji zakon propisuje provođenje javnog natječaja.

Da je proveden javni natječaj za kompletni projekt, dobili bi bolju i jeftiniju ponudu, te uštedjeli građanima novac, upozoravaju iz SDP-a. Na rotor je tako potrošeno gotovo 400 tisuća kuna, iako se, smatraju, moglo uštedjeti barem 50 do 100 tisuća. SDP-ovci se pitaju hoće li se isti scenarij ponoviti i kod izgradnje rotora Novi Centar i Švarča.

Kako bi se novac ubuduće trošio transparentnije i za prave potrebe građana, predlažu da se u proračunu otvori nova pozicija gdje bi se sredstva za male infrastukturne projekte u gradskim četvrtima namjenila u iznosu dvostrukom od dosadašnjeg, kako bi se izbjeglo ignoriranje prijedoga koji dolaze iz gradskih četvrti u kojima vlada opozicija, što je, kako tvrde, sadašnja praksa. Također, kako bi novca za takve projekte koji direktno utječu na kvalitetu života građana bilo više, SDP-ovci predlažu ukidanje svih nadzornih odbora gradskih tvrtki i ustanova te smanjivanje naknade članovima upravnih odbora za 50 posto.