KABA

Radionicom ”Europsko građanstvo” započeo projekt “Demokracija, što je to?”

DUGA RESA – U dugoreškom Demokratskom rasadniku održana je radionica ”Europsko građanstvo” kojom je službeno započeo projekt “Demokracija, što je to?”. Riječ je o najnovijem projektu karlovačke udruge “Carpe Diem” kojim nastoji educirati mlade o njihovim ulogama i odgovornostima u društvu. Projekt financiraju Europska komisija i Vladin Ured za udruge, vrijedan je 12 tisuća eura.

Radionica je namijenjena članovima Savjeta mladih s područja Karlovačke županije, udrugama mladih te svim mladima koji žele postati aktivni građani, a učili su o pojmu ”europsko građanstvo”. Ova godina proglašena je godinom europskog građanstva, a taj pojam iako se često spominje, mnogima je i dalje nepoznanica.

– Europsko građanstvo je svaka aktivnost koju mi građani činimo za boljitak naše zajednice, prvenstveno da uočavamo te ukazujemo na probleme i da ih pokušavamo rješavati. S tim da ono ne poznaje granice, europski građanin dio je svoje zajednice, ali isto tako pripada Europi i cijelom svijetu, pojasnila je definiciju voditeljica radionice Aleksandra Podrebarac.

Mladi će ujedno učiti o pravima i obvezama koje imaju kao europski građani. Na prava se često znamo pozivati jer nam ona pripadaju kroz zakonske okvire. No isto tako moramo biti svjesni da uz prava, dolaze i obaveze.

– Osim što je važno osvijestiti mlade na potencijale koje imaju, koje mogu koristiti u najboljem mogućem smjeru, iznimno je važno da budu svjesni da su odgovorni za sve ono što čine, kaže Podrebarac.

Pojam ”europsko građanstvo” možda je apstraktan, ali je vrlo jednostavan. Jer svi mi svakoga dana nešto radimo te tako doprinosimo razvitku naše lokalne zajednice, Hrvatske, a na kraju krajeva cijele Europe. U tom okviru postoje alati koje možemo koristiti kako bi naše aktivnosti bile što kvalitetnije.

carpe_diem_rasadnik_01