KABA

Kestenov med Branke Katić šampion Dana pčela 2013.

KARLOVAC – Pčelarsko društvo Karlovac posljednja je tri dana Zorin dom pretvorilo u medeno kazalište. Tamo su, naime, održani Dani pčela i proglašenje pobjednika 15. ocjenjivanja meda. Ocjenjivao se kestenov i cvjetni med, lipov med, med bjelogorične i crnogorične medljike, kao i kremasti med.

Kestenov med Branke Katić šampion je natjecanja pčelara. Iako je pčelarstvo hobi koji se generacijama prenosi u njihovoj obitelji, ovogodišnja najveća nagrada otišla je upravo u njezine ruke. I sama iznenađena pobjedom, Katić je rekla da nije ništa drugačije radila u proizvodnji meda, te da pčele drži izvan Karlovca, a tijekom ljeta odlaze u Gorski Kotar. Možda je upravo čisti planinski zrak bio razlog zašto je njezin med dobio najviše ocjene.

Na izložbi koja je još sutra ujutro postavljena u Zorin domu, Karlovčani mogu vidjeti najbolje pčelinje proizvode, med, te razne slastice i ukrase od meda. Prilika je to i da se zdravi i ekološki proizvodi od meda nabave po povoljnijim cijenama.

Na čelu ocjenjivačkog suda koji je izabrao najbolje pčelare bio je prof. Nikola Kezić, najveći poznavatelj pčela i njihovih proizvoda. Prema njegovom mišljenju, karlovački kraj je idealan za proizvodnju meda.

Budući da se ocjenjivanje u Karlovcu održava već 15 godina, primjećeno je poboljšanje kvalitete pčelinjih proizvoda. Pčelari, možda i nesvjesno, proučavaju što rade njihove kolege i popravljaju greške. Možda je i to jedan od razloga zašto je karlovački med po kvaliteti među najboljima u Hrvatskoj.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dani_pcela_2013/*{/rokbox}