KABA

Stotinu godina pruge Karlovac – Ozalj – Bubnjarci

OZALJ – Na današnji datum prije točno stotinu godina za promet je otvorena pruga Karlovac – Ozalj, a krajem 1913. godine u promet je puštena i dionica između Ozlja i Bubnjaraca. Na ozaljskom željezničkom kolodvoru danas je obilježena za ovaj kraj iznimno važna obljetnica.

– Pruga je povezala srednju Europu s Jadranom. U tom času je Ozalj već bio ucrtan na kartu Europe, i to činjenicom da je tada već egzistrirala hidrocentrala Munara, koja je puštena u rad 1908. Godine. To je već bilo vrlo ozbiljno i značajno tehničko postignuće, koje je Ozlju dalo značaj. Izgradnjom pruge to se dodatno pojačalo – podsjetila je gradonačelnica Ozlja, Gordana Lipšinić.

Željeznička pruga kroz Ozalj mnogim je radnicima, seljacima, studentima i đacima predstavljala najbržu vezu s njihovim odredištima. Bila je vrlo važna i za gospodarski razvitak tog kraja. Imala je velik utjecaj na društvene promjene, strukturu novih zanimanja stanovništva kao i na pojavu novih djelatnosti. A gradonačelnica vjeruje danjena povijesna vrijednost Ozlju pruža još jednu perspektivu, i to kao turističke atrakcije ovoga kraja.

– Imamo razloga da vjerujemo u to jer rijetko ćete gdje vidjeti takve znamenitosti na pruzi. U jedva dvadesetak kilometara pruge imamo dva mosta preko rijeke i tri tunela. Tuneli su se smjestili na razdaljini od 1,5 kilometra. Ima li toga još negdje – pita se gradonačelnica, dodajući kako pruga prolazi prekrasnim krajobrazom uz Kupu, pitome brežuljke i vinograde, te daje putnicima priliku da uživaju u pogledu. To je perspektiva koju vidimo i na koju računamo, kaže Lipšinić.

U posebnom muzejskom poštanskom vagonu Hrvatskog željezničkog muzeja izloženi su danas predmeti koje su Hrvatski željeznički muzej i Zavičajni muzej Ozalj prikupili na pruzi Karlovac – Ozalj – Bubnjarci. Ti predmeti bit će osnova novoosnovane Željezničke zbirke Zavičajnog muzeja.

Kao dio programa proslave obljetnice danas je otvorena i izložba “Stota obljetnica izgradnje pruge – ozaljska vrata prema svijetu” u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Program se nastavlja sutra i u nedjelju, radionicom i predstavom za najmlađe, te proglašenjem pobjednika likovnog natječaja na temu “Naša pruga”.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/pruga_ozalj/*{/rokbox}