Počelo prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici

KARLOVAC – „Jeste li za to da se članak 12. stavak 1 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi – Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?”. Pitanje je to koje bi bilo postavljeno na referendumu za čije raspisivanje je peticiju pokrenuo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Potpise na više lokacija u gradu počeli su prikupljati i u Karlovcu.

U samo tri sata jutros na karlovačkoj tržnici prikupljeno je petstotinjak potpisa. Karlovčani znaju snagu ove peticije i referenduma, i stalno je gužva na štandu na kojem se prikupljaju potpisi, istaknuli su u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. Iako je za referendum potrebno 450 tisuća potpisa, u Stožeru su sigurni da će prikupiti i dvostruko više.

Na oko 2.000 mjesta širom Hrvatske prikupljaju se potpisi za referendum koji je iniciran s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma. U Stožeru ističu da im cilj nije oduzeti niti jedno stečeno pravo pripadnicima nacionalnih manjina, nego samo promijeniti uvjete stjecanja tih prava.

Štandovi članova Stožera nalaze se na nekoliko najfrekventnijih lokacija u gradu, a prikupljanje potpisa traje do nedjelje, 1. prosinca.

cirilica_potpisi_2

error: Content is protected !!