KABA

Za sanaciju klizišta na Strmcu nema novca, obitelj Fumić i ove će zime živjeti u strahu

KARLOVAC – Prošle zime bili smo svjedoci brojnih klizišta, pokraj prometnica, u vinogradima, te iznad groblja. Nažalost, financijskih sredstava za sanaciju nema. Točnije od ukupno 19 evidentiranih klizišta na području grada, sanirana su samo četiri.

Priča obitelji Fumić s karlovačkog Strmca prošle zime bila je aktualna, naša ekipa nekoliko je puta posjetila ovu obitelj, ali rješenja nema, iako se nekoliko puta obećavalo.

Obećali su da će se javiti kad riješe papirologiju, no na tome je i ostalo, sad kažu da novca nema, priča Nevenka Fumić. Strah naravno postoji, snijeg koji je najavljen plaši ovu karlovačku obitelj.

Ne spavam noćima jer me strah da će kuća otklizati na groblje, ne bojim se toliko za sebe koliko za zeta, kćer i unuku, kaže Nevenka, te dodaje kako oni za sanaciju nemaju novca, jer žive od njene mirovine.

Velika je investicija na Vojnom groblju raditi potporni zid. Ove smo ga godine planirali izgraditi, ali financijska sredstva nam nisu dozvolila da uđemo u to. Ja se nadam da neće biti toliko snijega i da će problema s tom površinom ove godine biti manje, kaže pak direktor Zelenila Stjepan Turković.

Sanacija klizišta jako je skupa, cijene nekih sanacija debelo su premašivale milijunske iznose, no to nije velika utjeha kad vam se kuća nalazi tek nekoliko metara od provalije.

Sve smo snimili i uspjeli smo sanirati četiri lokacije, jednu uz pomoć Hrvatskih voda, a ove druge na žalost nismo uspjeli riješiti. Imamo četiri, pet projekata koje smo napravili, ali to su velika financijska sredstva, dodaje savjetnik za promet i veze u Gradu Miloš Đanković.

Na Strmcu nije u pitanju samo kuća Fumićevih, klizišta su brojna, a rješavanje će čini se pričekati neka bolja vremena, nadajmo se samo da će do tada kuća ostati iznad groblja.