Svečana akademija u Ozlju; potpisan povijesni ugovor

OZALJ – Povijesni ugovor o suradnji i partnerstvu Grada Ozlja i Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” potpisan je večeras u Ozlju, u velikoj dvorani Staroga grada. Ispred Grada Ozlja ugovor je potpisla gradonačelnica Gordana Lipšinić, a ispred Družbe Veliki meštar Nevio Šetić, Zmaj od Istre.

I jedni i drugi potpisnici ugovora nadaju se da će zajednička skrb i briga za Stari grad doprinjeti razvoju kulturnog turizma. Grad Ozalj sa svojim Starim gradom nekad je bio omiljeno izletište Zagrepčana te se i večeras moglo čuti kako bi voljeli da se kroz razne sadržaje otvori prema turistima i izletnicima. Kako bi turistima imali što ponuditi, u Stari grad treba ulagati, a to je moguće i apliciranjem na fondove Europske unije, rečeno je.

ozalj3

Inače, ugovor je simbolično potpisan na na blagdan Sv. Katarine čiji ime je nosila i Ana Katarina Zrinski Frankopan. Ujedno ove godine obilježavamo i 340. obljetnicu grofičine smrti. Potpisivanje ovog za Ozalj važnog ugovora upriličeno je u sklopu svečane akademije na kojoj je obilježena obljetnica smrti Ane Katarine Zrinski i blagdan Sv. Katarine. Za vrijeme akademije održano je i predavanje pod nazivom “Grofica Ana Katatarina Zrinski, majka, diplomatkinja i pjesnikinja”. Predavanje su održali dr. Milan Kruhek, Zmaj Dubovački II. i mr.sc. Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca. U kulturno umjetničkom programu sudjelovalo je Kulturno umjetničko društvo “Katarina Zrinski”, Ana Hrastov na flauti te učenici Osnovne škole “Slava Raškaj” kao i zbor župne crkve Sv. Vida. Prije same akademije u župnoj je crkvi Sv. Vida služena misa zadušnica.

ozalj1