KABA

Zimski uvjeti; vozači obratite pažnju na ispravnost svog auta i ne zaboravite zimsku opremu

KARLOVAC – Pred nama je doba godine kada na cestama vladaju zimski uvjeti. Policijska uprava karlovačka stoga je poslala obavijest o upozorenjima i savjete vozačima za nadolazeće zimske uvjete. Kao što je poznato upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

– Podsjećamo Vas da se u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama pod zimskim uvjetima na cesti smatra vrijeme kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, javlja PU karlovačka.

Kazne za one koji neće poštivati Zakon su velike.

– Novčanom kaznom od najmanje pet tisuća kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba – obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu. Za ovakav prekršaj kaznit će se novčanom kaznom od 1 500 do pet tisuća kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu, navode u PU karlovačkoj. Prije započinjanja vožnje vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Za nepridržavanje ovih obveza propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Iz PU karlovačke savjetuju vozače da na vrijeme pripreme svoja vozila za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima te da provjere tehničku ispravnost bitnih sklopova vozila kao i da vozilo opreme zimskom opremom i uređajima za čišćenje vjetrobranskog stakla. Također, podsjećaju da u razdoblju zimskog računanja vremena, na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.