KABA

I udruga Pravica izjasnila se o referendumskom pitanju

KARLOVAC – Povodom predstojećeg referenduma, Udruga građana “Pravica” poziva stanovnike Karlovačke županije da razmisle koje će posljedice izazvati njihovo opredjeljivanje u nedjelju. Ne želimo sugerirati kako da se izjasnite, već apeliramo da razmislite što vi osobno dobivate od toga što ćete sudjelovati u iskazivanju kolektivnih društvenih frustracija prema skupini koja nikako nije i ne može biti opasnost ili razlog za krizu braka muškarca i žene, krizu obitelji ili krizu odgoja djece u Hrvatskoj. Svi znamo da su problemi puno kompleksniji i da smo svi za njih odgovorni, što uključuje organizatore ovog referenduma, nadležne državne institucije i sve nas zajedno, poručuje predsjednik ove udruge Mile Sokolić.

– Jako je puno primjera gdje muškarac i žena kao članovi obitelji postupaju neodgovorno prema svojoj djeci, napuštaju ih, provode nad njima nasilje, iskorištavaju na razne načine, čak i seksualno, ne brinu se o njihovom dobrom odgoju, i još puno toga. To, naravno, ne znači da mi zastupamo stajalište da bi istospolni roditelji bili bolji odgajatelji jer neki ljudi su naprosto više a neki manje odgovorni, bez obzira na svoju spolnu ili „roditeljsku” orijentaciju. Ali ovako postavljeno referendumsko pitanje to implicira pa se referendum iz dobre namjere za odgoj djece pretvara u hajku na jednu relativno marginalnu društvenu grupu, osobe istospolne orijentacije. što može negativno utjecati na predodžbu o stanovnicima ove županije. Za neupućene,prema podacima istraživanja provedenog na 690 osoba, u Hrvatskoj živi oko 35 osoba istospolnih parova sa djecom. Čak 73 posto od ispitanih doživjelo je neki oblik nasilja zbog svoje seksualne orijentacije, spolnog identiteta i rodnog izražavanja, od čega 17 posto uključuje fizičko nasilje.

Pozitivno referendumsko izjašnjavanje „u ime obitelji” dovest će tu marginalnu i malobrojnu skupinu u još teži položaj, a Hrvatska će doživjeti međunarodnu osudu, poput osude koju doživljavamo ovih dana zbog nogometaša Šimunića, što će imati indirektne posljedice na budućnost hrvatske djece, bez obzira iz kakvog obiteljskog okruženja dolazili- stoji u priopćenju koje potpisuje Sokolić.