KABA

Znanstveno- stručna tribina “Ratna bolnica Topusko”

KARLOVAC – Ratna bolnica Topusko prva je oformljena ratna bolnica na terenu koja je djelovala u ratnom poluokruženju. Model ustroja preuzet je za sve ostale bolnice te predstavlja početak formiranja ratnog saniteta. Danas je na tu temu u Velikoj gradskoj vijećnici održana znanstveno-stručna tribina.

Zbog promicanja vrijednosti Domovinskog rata, žrtava, ali i liječnika koji su u teškim uvjetima, s oskudnom opremom činili čuda u spašavanju života, uzevši u obzir i bolnice koje su često bile metom granata, ratnu bolnicu Topusko ne smije se zaboraviti. Upravo zato je i Zajednica Udruga HVIDR-a Grada Zagreba organizirala ovu znanstveno-stručnu tribinu.

Jako je važno istaknuti značaj postignuća ratnog saniteta na znanstvenoj, stručnoj i ljudskoj razini djelovanja u kriznim uvjetima, za buduća krizna stanja stanja i osposobljavanje novih generacija za brzo i adekvatno reagiranje, moglo se čuti na skupu na kojem je, između ostalih, prisustvovao i general Markač nazvavši liječnike, medicinske sestre i tehničare u Domovinskom ratu pravim humanistima koji su to dokazali u najtežim uvjetima.

Stručna izlaganja održali su ratni ministar Andrija Hebrang koji je govorio o organizaciji i rezultatima ratnog saniteta, Drago Prgomet o medicini u Domovinskom ratu u stručnim i znanstvenim publikacija dok je Josip Žunić progovorio o liječenju ranjenika, Nedjeljko Strikić o ulozi primariusa Šikića, a Mirko Ljubičić o taktičkom aspektu formiranja Ratne bolnice Topusko. Ova tribina i prikupljeni materijali bit će osnova za izdavanje monografije pod nazivom “Ratna bolnica Topusko”.