KABA

Predavanje o odnosima djece i roditelja

KARLOVAC – Poznata psihologinja i psihoterapeutkinja Jasenka Pregrad večeras je u Karlovcu, u Knjižnici za mlade održala predavanje pod nazivom “O odnosima s djecom – Možemo li biti i svoji i njihovi?”

– Tema je zapravo o odnosima između roditelja i djece s jednim malo provokativnim pitanjem trebamo li biti svoji ili njihovi. Danas se puno priča kako su djeca dobila svoja prava, a kako roditelji gube svoja prava, i kako je onda iz te pozicije teško odgajati djecu.

To nam doduše govore i učitelji. Ja mislim da je to zabuna i da je to kriva poruka koja je otišla. Istina je da smo mi djecu počeli učiti o njihovim pravima, a i o tome da ta prava zagovaraju i zastupaju, ali kao da smo zaboravili naglasiti da roditelji imaju vodstvo.

Dakle, roditelji moraju imati vodstvo u životima vlastite djece. Jedino se način na koji se to vodstvo prakticiralo promijenio, i više nismo u onoj starinskoj poziciji “ja ću tebi reć’ što je najbolje da činiš, a ti ćeš mene slušati”.

Danas se samo razgovorom postiže željeni cilj u odnosu, naravno ukoliko se ne dogovore odluka ipak ostaje na roditelju, kazala je psihologinja i psihoterapeutkinja Jasenka Pregrad.

Organizator ovog predavanja je Odjel za društvene djelatnosti Grada Karlovca, a organizirano je u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.