KABA

Iako je financijski ograničen karlovački ogranak Matice hrvatske ne odustaje od časopisa Svjetlo

KARLOVAC Karlovački ogranak Matice hrvatske održao je press konferenciju povodom izlaska novog broja časopisa Svjetlo. S novim brojem časopisa za kulturu, umjetnost i društevna zbivanja novinare je upoznao glavni urednik dr. Vladimir Cvitanović koji je na početku rekako kako u zadnje dvije godine samo jednom godišnje izdaju Svjetlo. Glavni razlog su skromne mogućnosti. Dok karlovačkoj Matici pomažu i Grad i Županija resorno Ministarstvo je zatvorilo pipu.

Iako raspolažu sa sredstvima skromnijima nego ikad, ipak se nadaju češćem izlaženju, nadodao je glavni urednik Svjetla rekavši da materijala ima već za sljedeći broj, međutim problem broj jedan ostaje nedostatak financijskih sredstava.

Na 190 stranica, u novom Svjetlu piše 25 autora koji su napisali ukupno 29 priloga podijeljenih u 13 poglavlja. Naslovnicu Svjetla koje je pred nama krasi prikaz „Draganićkog puranca”. Inače novi broj donosi pregršt zanimljivih tema iz kulture, Domovinskog rata te bliže i dalje povijesti.

Između ostalog o Domovinskom ratu piše Rudolf Mihael Brlečić, u rubrici kulturna baština o “Draganićkom purancu” Draženka Jagačić, Valentina da Lippa piše o mostu Lipa – Protulipa, karlovački novinar Marin Bakić u rubrici obljetnice donosi tekst pod nazivom “Zaboravljeni Krešimir Džeba”….

Posebnost ovog broja možda je nova rubrika radovi mladih, prvi rad mlade osobe u Svjetlu posvećen je rijeci Kupi kao plovnom putu.

Časopis Svjetlo bit će predstavljen i javnosti. Predstavljanje će biti u bočnoj dvorani Zorin doma u ponedjeljak s početkom u 18 sati.