KABA

Islamska zajednica u Hrvatskoj dobila prvu hafizu – radi se o 24-godišnjoj Sabaheti Hasanović

ZAGREB – Islamska zajednica u Hrvatskoj jučer je dobila prvu hafizu u posljednjih sto godina. Radi se o 24-godišnjoj Sabaheti Hasanović. Svečanost se odvijala u zagrebačkoj džamiji, a mlada hafiza je četvrta u Hrvatskoj koja se okitila titulom osobe koja zna Kur’an naizust.

Osobe koje znaju svetu knjigu muslimana, Kur’an, napamet zauzimaju posebno mjesto u zajednici. Zato nećemo preuveličati ako kažemo da se radi o povijesnom danu za islamsku zajednicu u Hrvatskoj. Ako ste k tome i otac mlade hafize sreća je tim veća. Zagrebački muftija dr. Aziz ef. Hasanović tako je kazao da taj primjer pokazuje svima, ako postoji volja, da se može.

Sabaheta je četvrti hafiz, u ovom slučaju hafiza, sada bivša učenica Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića koja je s ponosom ponijela ovu časnu titulu. Muftija Hasanović objašnjava interes mladih ljudi da postanu čuvari Kur’ana činjenicom da je to plod dobro organiziranog pristupa toj temi.

Mlada hafiza najveći je dio Kur’ana naučila sama uz malu malu pomoć učitelja. Na studiju ekonomije u Maleziji je prepoznala da je to njezin put, a po povratku kući odlučila je sve iznenaditi novom viješću. Smatra da hafiz mora biti osoba uzorna u svakom pogledu – odmjerena, moralna, jednostavno, primjer drugima.

Svečanom primanju hafiske diplome prethodio je 15-dnevni ispit u Sarajevu gdje je pet ispitivača provjeravalo poznavanje Kura’ana.

Pripremala se nepune dvije godine, a nakon svega smatra da joj ništa drugo ne može biti prepreka u životu te da, pored svih diploma, koje se mogu dobiti, ova zauzima daleko najvažnije mjesto.

Svečanosti u zagrebačkom Islamskom centru, između ostalih uvaženih gostiju, prisustovali su i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Karlovac predvođeni glavnim imamom Admirom ef. Muhićem.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/hafiza/*{/rokbox}