Naplata ulaznica na Turnju dobra je ideja, no trenutno nema uvjeta za realizaciju

KARLOVAC – Zašto nema naplate ulaznica na Turnju, gdje Muzej Domovinskog rata godišnje posjeti i stotinjak tisuća turista, zanimalo je gradskog vijećnika Davora Petračića. Njegovu ideju podržao je i gradonačelnik Jelić, no trenutno ne postoji mogućnost da se to ostvari.

Nema uvjeta za naplatu ulaznice, odgovorila je Petračiću pročelnica Andreja Navijalić.

Ne znam koji bi to uvjeti trebali biti stečeni, ali činjenica je da se Karlovcu time nanosi šteta. Prema nekim podacima bilo je 60.000 posjetitelja u ljetnim mjesecima. Ako se za cijelu ostalu godinu doda još 20.000 ljudi, to je 80.000 ljudi. I ako se ulaznica naplaćuje samo pet eura, a u Europi se ulaznica za takva mjesta naplaćuje deset eura, dobit ćete iznos godišnje 400.000 eura. U par godina naplate ulaznica na Turnju, mogli bi izgraditi investiciju Muzej Domovinskog rata Turanj. Ne znam što bih trebao reći da se na Muzeju Turanj pronađe formalni način kako bi se naplaćivala ulaznica za nešto što se mora naplaćivati. Na nama je samo da neke svoje resurse u ovom gradu uspijemo naplatiti. Mi ne naplaćujemo ništa. To je nevjerojatno, kaže Petračić.

Ističe kako je naplata ulaznice hitno pitanje, te nema vremena za čekanje. Iako grad ima novac na računu, to su namjenska sredstva, pojašnjava gradonačelnik Damir Jelić.

Dva su elementa koja ovdje treba prodiskutirati. Prvi element je sigurnost. Na moj opetovani trostruki zahtjev da se tamo naplaćuje ulaznica, upravo se upozoravalo po pitanju sigurnosti. Mislim da smo tu, po mom dojmu, malo više u strahu no što bismo trebali biti. Druga stvar, nemojmo baratati sa iznosima kao što je pet eura, jer je to nerealno. Čitava logika Turnja vam je plitvički tranzit. U tom pogledu, apsolutno se slažem da treba ostati dio novca ovdje, i kroz ulaznicu i kroz sadržaje, ali je nerealnost da to može biti naplata od pet eura jer će taj tranzit samo proći pored i na Turnju vam nitko neće ostati. Rađena je analiza. Više od 90 % turista koji posjećuju Turanj su isključivo ovdje stali zbog Plitvičkih jezera. Ne niječem dobru ideju da treba naplaćivati. Potpuno je pozdravljam i idemo je konačno pokrenuti na bilo koji način, kaže pak Jelić.