KABA

U tri područne škole tek 16 učenika, broj iz godine u godinu sve manji

GENERALSKI STOL – U tri područne škole koje djeluju na području općine Generalski Stol ima tek 16 učenika. Pad nataliteta koji je problem u većini krajeva naše županije, ali i Hrvatske ostavio je vidljive posljedice. No, iz Bukovlja ipak stižu lijepe vijesti – za nekoliko godina sa sadašnjih četvero učenika, broj će porasti na čak 15-ak.

Povijest organiziranog školstva na ovim područjima seže u 19. stoljeće, kada je svaka od navedenih škola imala i stotinjak učenika, danas su nažalost hodnici uglavnom poluprazni. Prva stanica našeg puta bila je Područna škola u Toplicama Lešće. Tamo je najveći broj učenika – njih osmero. Svake godine broj je u padu, no to ne utječe na kvalitetu rada, kao niti na brojne izvan nastavne aktivnosti učenika.

Rad u malim skupinama uvijek je dinamičan, a bazira se uglavnom na samostalnom radu učenika, kaže učiteljica Irena Babić.

Put nas dalje vodi do Lipe. Ovu školu pohađaju učenici iz sela: Lipa, Lipov Pesak, Protulipa, Gradišće, Brcković Draga, Crno Kamanje, Trnovo i Goričice Dobranske. No, ako ste mislili da to znači i veći broj učenika, prevarili ste se, naime u školi smo ih zatekli tek četvero – dvije sestre i dva brata.

generalski_lipa

Rad škole pomaže i općina, no nažalost broj djece sve je manji iz godine u godinu, kaže učiteljica Vesna Đoković.

Naša posljednja stanica je Bukovlje. Zgrada škole izgrađena je 2010. godine, na mjestu stare škole. I ovdje je broj učenika u stalnom padu, no ovdje čujemo i ljepše vijesti. Naime učiteljica Snježana Trgovčić kaže kako će kroz koju godinu broj mališana porasti na 15-ak učenika.

generalski_bukovlje