KABA

ROZP poziva na promjene u organizaciji naplate parkinga

KARLOVAC – Nema nikakvog pravnog uporišta da se parkiranje naplaćuje, a da vozačima za to nije pružena nikakva usluga osim nadzora vremena koje je njihov automobil proveo na parkingu. Nije u redu da nitko ne odgovara ako vam na označenom parkirnom mjestu netko ošteti ili ukrade vozilo. Također, gotova parkirališta koja je uredila lokalna samouprava ne mogu biti predmet koncesije, jer su izgrađena sredstvima građana. Ukoliko naplaćuje parking na označenim mjestima, koncesionar bi sam trebao ulagati u uređenje tih parkirališnih mjesta.

Ovo su samo neke od primjedbi Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) na sadašnji sistem naplate parkiranja na području Karlovca. Zbog česti pritužbi građana, ova zajednica udruga za zaštitu potrošača pokrenula je, naime, postupak prethodne javne rasprave o parkiranju u gradu Karlovcu, čiji je cilj, kako navode, pronaći bolje rješenje za problematiku parkiranja i učiniti Karlovac gradom po mjeri građana.

Cijena od 5 kuna za prvi i 6 kuna za svaki sljedeći sat parkiranja previsoka je za ono što građani dobivaju plaćajući “uslugu” parkinga, smatraju u ROZP-u. Ukoliko građani daju podršku ovoj inicijativi, dobit će uslugu parkinga koja će podrazumijevati da svoje vozilo povjeravaju na čuvanje izvršitelju, no za to ne bi trebali plaćati više nego što plaćaju sada, smatra predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.

Iz ROZP-a pozivaju Karlovčane da se uključe u prethodnu javnu raspravu o parkiranju te da u narednih mjesec dana svoje primjedbe i prijedloge vezano uz ovu temu upute na adresu: Regionalna organizacija za zaštitu potrošača, M. Vrhovca 13, 47 000 Karlovac, s naznakom “parking”, ili na e-mail adresu: potrosac@rozp.hr.

Početkom sljedeće godine prijedlog novog sistema naplate parkiranja bit će službeno upućen gradskoj upravi, kako bi se o njemu mogli očitovati i gradski vijećnici.