U HZZ-u godina prošla bez većih promjena; nezaposlenost i dalje velik problem

KARLOVAC – Na kraju studenog u Karlovačkoj županiji bilo je 11.486 nezaposlenih osoba, što je 86 osoba manje nego u isto vrijeme lani. Ovo smanjenje broja nezaposlenih za svega 0,7 posto u razdoblju od godinu dana nikako se ne može nazvati trendom, a u sljedećih nekoliko mjeseci, točnije do ožujka, kada krenu pripreme za novu turističku sezonu, očekuje se da će broj nezaposlenih u našoj županiji i dalje rasti. Zaključak je to prezentacije o problematici nezaposlenosti u 2013. godini koju je danas članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovačke županije predstavio pročelnik HZZ-a Područna služba Karlovac, Žarko Vukobrat.

Iako Karlovačka županija stoji nešto bolje od državnog prosjeka kada je riječ o kretanju nezaposlenosti, za sada nemamo nikakvog razloga za zadovoljstvo. Najviše nezaposlenih su mlade osobe do 34 godine starosti, a višu ili visoku stručnu spremu ima njih manje od 10 posto. Što se pak tiče spolne strukture, čak 57 posto nezaposlenih u Karlovačkoj županiji čine žene. Dobra je vijest jedino da je broj traženih radnika u prvih 11 mjeseci ove godine za 14 posto veći nego u istom razdoblju lani. Preko Zavoda za zapošljavanje prijavljena je potreba za ukupno 3.411 radnika, a najtraženije zanimanje su konobari i konobarice. Ove godine zaposleno je 116 osoba više nego lani, no zabrinjavajuće je da je njih čak 94 posto dobilo ugovore na određeno vrijeme.

Kako bi se pomoglo posebno ugroženim skupinama, država je i ove godine sufinancirala njihovo zapošljavanje. Tako je u Karlovačkoj županiji zaposleno 27 mladih, 65 dugotrajno nezaposlenih, 17 osoba starijih od 50 godina i 4 osobe s invaliditetom. Ove godine među najkorištenijim mjerama bilo je samozapošljavanje, što je država sufinancirala za 95 osoba. Programom stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa obuhvaćeno je 288 osoba, a 398 privremeno je zaposleno na javnim radovima. 45 nezaposlenih je prekvalificirano kako bi lakše pronašlo posao.

Od strane Saveza samostalnih sindikata s današnje sjednice upućen je apel resornom ministarstvu da se obrazovni sustav konačno uskladi sa stvarnim potrebama na tržištu rada, kako bi škole prestale proizvoditi samo novi kadar za Zavod za zapošljavanje.

gsv20912