KABA

OŠ Švarča žrtva birokracije; već 6 mjeseci čeka se obnova sportske dvorane

KARLOVAC – Već punih pola godine traje borba Osnovne škole Švarča s birokracijom, a za 331 učenika od početka školske godine nastava tjelesnog odgoja umjesto u sportskoj dvorani održava se u predvorju škole.

Još u lipnju je, naime, raspisan javni natječaj za izvođača radova na izmjeni parketa, sportskog poda i zidnih obloga u sportskoj dvorani, za što je škola osigurala 150.000 kuna vlastitih sredstava. U planu je bilo da djeca s početkom nove školske godine uđu u novouređenu dvoranu, no radovi do današnjeg dana nisu niti započeli.

– Na natječaj su pristigle dvije ponude, ponuđač koji nije odabran uložio je žalbu, a Državna komisija žalbu je umjesto 30 dana rješavala gotovo 3 mjeseca. Ponuđač koji se žalio jest ponudio nižu cijenu, ali nije ponudio ono što smo tražili natječajem. Mi smo tražili parket prema projektnoj dokumentaciji, a on nam je ponudio drugu vrstu. Komisija nam nije dala jasne upute što da radimo, nego samo preporuku da ponovo razmotrimo obje ponude. No, mi smo odlučili krenuli u novi postupak javne nabave. Ponude su otvorene, uz dva ponuđača koja su se javila i prvi puta, dobili smo i treću ponudu. Povjerenstvo za pregled i ocjenu ponuda ovih bi dana trebalo dati školskom odboru prijedlog najboljeg ponuđača, a konačnu ocjenu dat će školski odbor. Bilo bi idealno da radovi krenu tijekom zimskih praznika, no nismo previše optimistični. Naime, moramo poštivati rokove mirovanja i rokove za podnošenje žalbi, a sudeći po dosadašnjem iskustvu, vjerujemo da ponovo biti žalbi. Zarobljeni smo u birokraciji, a zbog toga trpe djeca – priča ravnateljica Andreja Željković. Dodaje kako je cijela škola žrtva neuređenog gospodarskog prostora koji ostavlja prostor za manipulacije, odnosno Zakona o javnoj nabavi koji pruža mogućnost žalbe ponuđačima koji ne zadovoljavaju uvjete natječaja.

Zbog svega toga trpi i nastavni program, odnosno satovi tjelesnog odgoja prilagođeni su situaciji.

– Djeca nisu u mogućnosti vježbati ekipne sportove i gimnastiku, no zato smo uveli neke nove sadržaje pa više igramo stolni tenis i vježbamo društvene plesove. Srećom, jesen je bila blaga pa smo mogli dosta vježbati i vani. Uskoro, kad zahladi, više ni to nećemo moći, zato se nadamo se da će nam dvorana uskoro opet biti u funkciji – kaže profesor kineziologije Marin Jović.

Do kada će učenici umjesto u 300 m2 velikoj dvorani vježbati u dvostruko manjem hodniku, ne zna se, no realne su prognoze da dvorana svoja vrata neće otvoriti niti do početka drugog polugodišta.

ossvarca_2

ossvarca_3

omicron