KABA

Kinologija u Karlovcu ima blistavu budućnost

KARLOVAC – Ove se godine navršilo 40 godina od osnivanja karlovačkog Kinološkog društva Karlovac i 35 godina od osnivanja Kinološkog športskog kluba Karlovac. Tim povodom sinoć je održana prigodna svečanost na kojoj su se okupili brojni kinolozi te njihovi prijatelji.

kinologija2

– Na žalost neki kinolozi više nisu među nama stoga je upravo za njih dvadeset služena sveta misa zadušnica u crkvi Presvetog Trojstva. Među tih dvadeset, njih četiri život je izgubilo u Domovinskom ratu: Bruno Šegavić, Miljenko Bunčić, Igor Tonkli i Boris Kranjčec, kazao je nekadašnji predsjednik ovih organizacija Dubravko Delić.

Nakon mise održana je svečanost na kojoj su se oni koji njeguju staro prijateljstvo čovjeka i psa prisjetili i evocirali uspomene, ali i razgovarali o budućnosti kinologije u našem gradu, koja će prema riječima predsjednika Hrvatskog kinološkog saveza, Damira Skoka biti ružičasta.

kinologija4
Skok je na sinoćnjoj svečanosti pohvalio rad karlovačkih kinologa, posebice izvrsnu organizaciju dvije izložbe, onu međunarodnu te nacionalnu izložbu hrvatskih autohtonih pasmina. Posebno je pohvalio agilnost karlovačkih kinologa te vraćanje starog sjaja karlovačke kinologije koja je 90.-ih godina malo zamrla zbog ratnih zbivanja.

Gledajući u budućnost optimističan je i predsjednik Kinološko športskog kluba Karlovac, Nikola Bakale koji je još prije nekoliko godina najavio da će kinolozi uložiti sve napore kako bi Karlovcu, odnosno karlovačkoj kinologiji vratili stari sjaj.

– Naši ciljevi su jasni. Prvenstveno da održimo izložbe jer na prošlogodišnjoj je bilo 560 izlagača iz 16 zemalja, a to puno govori o našim mogućnostima i našoj volji i želji da jačamo kinologiju u Karlovcu. Radit ćemo na obuci pasa, tu moramo uhvatiti novi zamah, isto tako počeli smo raditi s psima na ruševinama i to nas veseli jer oko sebe okupljamo i nove mlade ljude koji se zanimaju za kinologiju i to je znak da će kinologija u Karlovcu živjeti punim plućima, rekao je Bakale.

kinologija3

O karlovačkoj kinologiji mogli bi mnogi puno toga reći, ali bio bi grijeh ne pitati doajena Dubravka Delića o onom starom razdoblju, ali i o samim počecima jer upravo je on bio graditelj temelja kinologije u Karlovcu.

– I Kinološko društvo Karlovac i Kinološko športski klub postizali su sjajne uspjehe, no međutim Kinološko športski klub je učinio neke elemente u hrvatskoj kinologiji, u bivšoj Jugoslaviji, i na međunarodnim i svjetskim natjecanjima. U tim analima će karlovačka kinologija biti trajno zapisana. Mi smo bili prvi poligon i prvi klub koji je imao svoj teren gdje smo vježbali pse i organizirali natjecanja državnog i međunarodnog karaktera. Upravo je iz našeg kluba prva ekipa otišla na međunarodno natjecanje, naši su članovi ostvarili izuzetne rezultate, a neki su postigli takav uspjeh da još do danas u hrvatskoj kinologiji nije prevladan.

Ono po čemu ćemo ostati zapamćeni je sigurno činjenica da smo bili prvi klub u Hrvatskoj koji je dobio poligon za školovanje pasa za spašavanje unesrećenih iz ruševina.

Edukacija je bila u Njemačkoj, a već 1980. godine počeli smo vježbati u Karlovcu. Kad je u Karlovcu, na Hotelu Korana bila eksplozija plina naši su psi već bili uvježbani i pronašli su ženu koja je bila na 3,5 metara dubine unesrećena, kazao je Delić dodajući kako danas ne brine o budućnosti kinologije jer su i Kinološki športski klub i Kinološko društvo Karlovac u dobrim rukama.