KABA

Novi projekt za učenike s teškoćama u razvoju

KARLOVAC – Devedesetero djece s poteškoćama u razvoju tijekom sljedeće godine trebalo bi biti kvalitetnije nego do sada integrirano u redovni obrazovni sustav. Riječ je projektu “Svi za jednoga, jedan za sve” karlovačkog Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, koji se provodi u suradnji s osnovnim školama Dubovac, Grabrik, Švarča, Dragojla Jarnević, Turanj i Draganići. Projekt vrijedan 258 tisuća eura većim dijelom financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, i to kroz natječaj “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav”.

Većina učenika s teškoćama koji su uključeni u redovni sustav školovanja do sada je imala nedovoljnu stručnu podršku, budući da školama nedostaju potrebni stručnjaci specifičnih kompeticija i iskustava. Taj problem bit će riješen upravo ovim projektom, budući da će tijekom njegove provedbe školama partnerima biti osigurana podrška profesora edukacijskog rehabilitatora i socijalnog pedagoga, koji čine mobilni stručni tim neophodan za pomoć učenicima, ali i učiteljima, nenastavnom osoblju i roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

– Projektom želimo unaprijediti integraciju učenika s teškoćama u redovni sustav obrazovanja, što ćemo postići pružanjem izravne pomoći učenicima, učiteljima i nenastavnom osoblju te opremanjem šest obrazovnih institucija u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Mobilni stručni tim učiteljima će pružati pomoć pri izradi individualiziranih i prilagođenih edukacijskih programa, te će unaprijediti stručne kompetencije nastavnog i nenastavnog osoblja – pojasnila je voditeljica Nikolina Ivinac.

Ovaj projekt naposlijetku bi trebao poboljšati ukupnu kvalitetu života učenika s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, a kakvi su rezultati postignuti doznat ćemo u veljači 2015. godine, do kada je predviđeno trajanje projekta. Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži partner na projektu je Grad Karlovac.

centarzaodgoj_1

centarzaodgoj_3