KABA

Podijeljene diplome polaznicima Preventivnog programa grada Karlovca

KARLOVAC – Polaznicima treće generacije Preventivnog programa grada Karlovca, njih oko 30, danas je u Velikoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Damir Jelić svečano uručio diplome. Tom prigodom tiskan je i drugi dio priručnika “Poštujem i volim sebe, poštujem druge” koji sadržava radionice za učitelje, roditelje i učenike.

S preventivnim programom krenulo se 2006. godine i to vrlo skromno, ali danas se vidi veliki pomak na radost djece, roditelja, ali i učitelja, moglo se čuti na uručenju diploma. Također, za uspješno provođenje svih preventivnih aktivnosti nužna je suradnja svih čimbenika koji sudjeluju u odgoju mladih osoba – škole, roditelji i lokalna zajednica. Osnovna ideja programa je da djeca i mladi razviju mehanizme odgovornog ponašanja, nauče donositi odluke te razviju i ojačaju samopouzdanje kako bi se mogli oduprijeti negativnim izazovima današnjice.

U edukaciji je sudjelovalo dosad 90 učitelja, više tisuća roditelja sudjelovalo je u radionicama, ali i osnovnoškolci jer su kroz različite aktivnosti uključeni u preventivni program. U sam program u proteklih sedam godina uloženo je više od milijun kuna, kazala je pročelnica Andreja Navijalić.

Prvi čovjek grada tako je spomenuo kako su skromne financije u školstvu naša realnost još od Austrougarske. Međutim, zato treba poraditi na onome na čemu se može, a to je komunikacija – smatra gradonačelnik Jelić.

Prevencija je nešto što se ne rješava danas, već nešto što traje. Zato se i kreće s edukacijom i sljedeće generacije, kao i radionicama te prigodnim priručnicima. U cijeloj priči vrlo je važno nastaviti izgrađivati školske timove koji mogu odratiti posao, ali i potaknuti druge, provesti edukaciju među učiteljima i roditeljima, a nadasve provesti odgojne metode sa učenicima.