KABA

Nove mjere za poticanje zapošljavanja žena i mladih

KARLOVAC – U vojci nezaposlenih među najugroženijim su skupinama žene i mladi.

Na kraju studenog u Karlovačkoj županiji bilo je ukupno 11.486 nezaposlenih osoba, a među njima je najviše upravo mladih osoba do 34 godine starosti. Što se pak tiče spolne strukture, čak 57 posto nezaposlenih u Karlovačkoj županiji čine žene. Slična je situacija i na državnom nivou. Budući da je riječ o skupinama ključnim za buduću demografsku sliku Hrvatske, novim mjerama aktivne politike zapošljavanja Vlada najviše cilja na ove dvije skupine nezaposlenih, rekla je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić na današnjoj tribini u organizaciji karlovačke gradske organizacije SDP-a.


Osim klasičnih mjera sufinanciranja zapošljavanja mladih koje su bile na snazi ranijih godina, ubuduće će se poticati mlade osobe koje žele raditi u sezonskim obrtima ili otvarati obiteljska poljoprivredna gospodarstva u ruralnim područjima. Uvodi se i mjera stručne prakse za žene i mlade koji su dugo izvan tržišta rada.

Mlade žene često su zbog obiteljskog života i djece diskriminirane na tržištu rada. Zato Vlada priprema i novu mjeru koju su nazvali “Čas posla”, a odnosit će se na zapošljavanje na nepuno radno vrijeme. Poslodavcima koji zaposle osobu na nepuno radno vrijeme putem ove mjere, država će tako refundirati određena davanja kao što je regres. Pomoćnica ministra istaknula je da ova mjera neće biti rezervirana samo za žene, već je ju moći koristiti i muškarci. Nije, međutim, željela komentirati postoji li mogućnost da u novi Zakon o radu bude uveden instrument fleksibilnog radnog vremena za zaposlene majke, jer kako je rekla, zakon je povučen iz procedure i rasprave i dijalog ponovo kreću. Više bi se trebalo znati već u siječnju.

mjere1312_2

mjere1312_3