KABA

“Za odgovorno odrastanje mladih” – novi projekt Karlovačke pivovare, portala Žena.hr i centra TESA

ZAGREB – “Za odgovorno odrastanje mladih” novi je projekt kojim se želi promicati odgovorno konzumiranje alkohola te poslati jasna poruka da maloljetnici ne bi smjeli konzumirati alkohol. Partneri projekta su Karlovačka pivovara, portal Žena.hr i Psihološki centar TESA, a cilj je informirati roditelje i pružiti im stručnu pomoć s obzirom da oni imaju značajan utjecaj na razvoj adolescenata.

Komunikacija, informiranje i educiranje javnosti o problematici odvijat će se putem posebno osmišljene podstranice na portalu Žena.hr (na adresi http://zena.hr/za-odgovorno-odrastanje-mladih). Osim relevantnih informacija i edukativnih članaka, ova platforma će omogućiti savjetovanje sa stručnjacima, psiholozima Psihološkog centra TESA kojima će posjetitelji moći postaviti pitanja i dileme vezane uz npr. konzumaciju alkohola u tinejdžerskoj dobi, postavljanje odgojnih granica ili stvaranje i održavanje kvalitetnih odnosa sa svojim tinejdžerima. U sklopu projekta održat će se i okrugli stolovi o ovoj problematici. Cilj projekta nije samo informirati i educirati, nego i širiti ideju kvalitetnog odgoja na nacionalnoj razini.

– Pivo može biti dio zdravog stila života odrasle osobe, no samo ako se konzumira umjereno i odgovorno. Nažalost, maloljetnici konzumiraju alkohol i to je problem koji je prisutan u društvu. Zbog toga smo i pokrenuli ovaj projekt kojim želimo podići svijest o toj problematici te utjecati na smanjenje broja maloljetnika koji konzumiraju alkohol. Kao proizvođač alkoholnog pića smatramo navedeni projekt našom velikom odgovornosti prema zajednici u kojoj poslujemo i s kojom ostvarujemo suživot. Iako sam zadatak koji smo si postavili nije jednostavan, odlučni smo u našim nastojanjima da izvršimo osjetan utjecaj pri rješavanju ove važne problematike, ističe Branka Slaveska, predsjednica Uprave Karlovačke pivovare.

Konzumiranje alkohola prepoznato je kao jedan od problema s kojima se susreću djeca i adolescenti u Hrvatskoj. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, čak 94% učenika i učenica barem je jednom u životu pilo alkohol.

– U 22 godine djelovanja stručnjaci TESE nebrojeno su se puta u svome svakodnevnom psihološkom savjetovanju susreli s ovim problemom te možemo reći da on ne samo iz godine u godinu raste, nego i eskalira. Izuzetno nam je drago što smo dio ovoga projekta i što smo dobili priliku na ponešto drugačiji način pomoći roditeljima s problemom s kojime se sve češće susreću, rekao je Petar Kraljević, predsjednik Psihološkog centra TESA. Glavna urednica portala Žena.hr Petra Novosel se nadovezala: “Online je prepoznat kao platforma pomoću koje možemo na jednostavan i brz način doprijeti do mnogih. Zainteresirani će, ako to žele, moći sasvim anonimno dobiti pomoć i odgovore na svoja pitanja, ali i razmjenjivati mišljenja i iskustva s ljudima u sličnim situacijama.”

Projekt je podržala i popularna televizijska voditeljica Daniela Trbović, i sama majka tinejdžera, koja je ovom prilikom naglasila:

– Iz vlastitog iskustva mogu reći kako su djeca od najranije dobi izložena mnogim utjecajima koji nisu uvijek pozitivni. Obiteljski odnosi, obiteljska komunikacija, postavljanje kvalitetnih odgojnih granica imaju nemjerljiv utjecaj na razvoj i ponašanje mladih. Djecu ne možemo staviti pod stakleno zvono, ali kako ih zaštiti od kušnji i vršnjačkog pritiska? Zabrane nisu rješenje. Trebamo ih pripremiti i pomoći im da sami budu odgovorni i oprezni. Online savjetovanje, razmjena iskustava i informiranje roditelja je dobrodošla inicijativa koju svesrdno podržavam, kaže Trbović.