U Žakanju otvorena sportska dvorana

ŽAKANJE – Punih 15 godina prošlo je od početne ideje do otvorenja sportske dvorane u Žakanju. 113 učenika Osnovne škole Žakanje za Božić je dobilo najljepši poklon, a to je dvorana veličine 1.700 kvadratnih metara. Vrijednost projekta je 5 milijuna i 341 tisuću kuna s tim da je 90 posto sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a 10 posto Općina.

Dvorana ne samo da je dar za Božić, već i za Dan škole koji se obilježava 20. prosinca na dan kada se u Žakanju rodio Božidar Širola, poznati hrvatski glazbenik i muzikolog. Otvorenjem ovog sportskog objekta, zadovoljena je i potreba Žakanjaca za objektom za sport i rekreaciju, a termni od danas mogu rezervirati svi koji to žele, ispričala je ravnateljica OŠ Žakanje Vesna Hajsan Dolinar.

Da dvorama ima veliki značaj za cijeli žakanjski kraj, potvrdio je i načelnik općine Nikola Sopčić, napomenuvši kako su djeca napokon dobila ono što i zaslužuju. Dvoranu će moći koristiti udruge, klubovi, kulturno-umjetnička društva susjednih općina i jedino će tada dvorana ispuniti svoju pravu svrhu, dodao je Sopčić.

– Vrlo često ste opterećeni administrativnim problemima u ovakvim projektima, ali ovo su trenuci za koje se može reći da se isplati sudjelovati u rješavanju tih problema, kazao je na otvorenju pomoćnik ministra regionalnog razvona Zdenko Čurlin i dodao kako mu je žao što ministarstvo ima na raspolaganju relativno malo sredstava da bi ovakve objekte gradili i na drugim mjestima, odnosno nisu česte prilike da se mogu pohvaliti realizacijom ovakvih projekata.

S time se pak složio i župan Ivan Vučić, no napominje kako to neće ni biti moguće ako država ide na smanjivanje broja općina, a županija je u 4 godine dobila 7,5 milijuna kuna manje iz decentraliziranih sredstava za školstvo.

– Ja se pitam bi li bilo sportske dvorane, zgrada, škola, kanalizacije, nogostupa da nema općine Žakanje, ali i manjih općina? Vjerujte da ih nebi bilo. Ovo je dokaz da se moramo racionalno ponašati, odnosno da se u ovoj i mnogim drugim općinama gleda na opće dobro, a ne na osobni probitak, jasan je Vučić.

Inače zajedno s otvorenjem dvorane, proslavljeno je i 175 godina školstva na području Žakanja koje se ima čime pohvaliti. Naime škola u Žakanju uključena je u projekt Škole 2.0, a učenici postižu i zapažene rezultate na natjecanjima. Tako su danas program ovorenja uveličali svojim nastupima, a valja dodati kako je ipak prvi gol u novoj dvorani župan Ivan Vučić zabio svom zamjeniku Ivanu Banjavčiću.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/zakanje_dvorana_otvorenje/*{/rokbox}