Sutra Gradsko vijeće:SDP-ovci će glasati protiv Proračuna za 2014. godinu

KARLOVAC – Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću grada Karlovca će na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak 19.studenoga glasovati protiv Proračuna Grada Karlovca za 2014. godinu jer on predstavlja bezidejnost aktualne vlasti i daljnje stagniranje u razvoju grada Karlovca, kaže se u priopćenju koje stiže iz SDP-a, a kojeg potpisuju Josip Benčić predsjednik Kluba SDP-a i Žarko Latković, predsjednik Gradskog odbora SDP-a.

Oni smatraju da proračun pokazuje nepripremljenost projekata za prijavu na veliki broj natječaja od strane ministarstava i državnih institucija, ali i Europske unije, te kao takav ne pruža nikavu nadu da će građani Karlovca živjeti ugodnije.

– U Proračunu se mora osigurati sredstva za pripremu projekata jer sada je vrijeme da se krene da nam ponovno ne izmakne ono što nam je ponuđeno. Aktualna gradska vlast se u predizborno doba razbacivala obećanjima da žele grad ugodnog življenja, a sada se vidi da od njihovih obećanja nema ništa osim jednog velikog brčkališta za riječne ribe, tvrde Benčić i Latković.

Nadalje u priopćenju kažu kako je premalo sredstava predviđeno za poboljšanje prometne i komunalne infrastrukture, što također utječe na privlačenje novih investicija, a grad mora biti vjeran partner gospodarstvenicima i pružati im pomoć u realizaciji njihovih investicija. Te investicije ne smiju biti na štetu života građana, te gradska vlast mora biti medijator između investitora i građana dajući potpuni uvid građanima u sve projekte, da nam se ne događaju nova rušenja platana, kažu SDP-ovci.

Iz SDP-a traže smanjenje naknada za rad upravnih vijeća, te ukidanje nadzornih odbora gradskih tvrtki, te da se ta sredstva prenamijene za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture.

– Ne želimo da nam rotori budu glavni prometni projekt i novi karlovački brand – „Karlovac, grad rotora”. Gradu Karlovcu trebaju investicije poput nastavka izgradnje užeg gradskog prstena, zamjene vrelovoda i vodoopskrbnih cjevovoda, izgradnja kanalizacije, poduzetnički inkubator, hostel za mlade, poticana stanogradnja za mlade i socijalne potrebe, obnova vrtića, a ne novi rotori i njihovo hortikulturno uređenje bez provođenja postupaka javne nabave, smatraju Latković i Benčić.

– U Proračunu treba osigurati sredstva za provođenje i izvedbu manjih infrastrukturnih i prometnih zahvata na područjima jedinica mjesne samouprave, a po samim zahtjevima jedinica mjesne samouprave kao neposrednog tijela izabranog od građana, a radi učinkovitije i efikasnije provedbe zahtjeva prema Gradu Karlovcu, što do sada nije bila dobra praksa. Time bi se omogućila realizacija malih komunalnih akcija koje građani željno iščekuju zadnjih godina, dodaju iz SDP-a.

I poljoprivreda i turizam također moraju biti nosioc razvoja grada, kažu se u priopćenju.

– Treba iskoristiti karlovačke rijeke kao turistički brand za privlačenje novih turista i njihovo zadržavanje u Karlovcu – registracija još jednog kupališta, izgradnja kampa, proširenje sadržaja na Foginovom kupalištu. Poljoprivredu poticati na način očuvanja postojećih poljoprivrednih proizvođača kroz subvencioniranje proizvodnje, te kroz potporu uzgoju ljekovitog bilja i bobičastog voća. Osmišljavanje tematskih putova za povezivanje poljoprivrednih gospodarstava. Izgradnja gradske hladnjače radi lakšeg čuvanja i plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržište, nude konkretno rješenje iz SDP-a.

I u školstvu treba napraviti reda i to prvenstveno treba povećati broj stipendija za učenike i studente lošijeg socijalnog statusa jer to predstavlja sprječavanje siromaštva i društvene marginaliziranosti mladih ljudi kroz pružanje mogućnosti jednakog obrazovanja i jednakih šansi za uspjeh u životu.

– Potrebno je izdvajati i više sredstava za amaterski sport i sportske škole a sukladno prijedlozima Europske unije kako bi sport bio dostupan svima. Preispitati kriterije dodjele proračunskih sredstava za prvoligaški sport. Potrebno je i uvesti mehanizme dodjele sredstava organizacijama civilnog društva, vrednovati projekte, a ne samo dijeliti novac po principu rođaka i stranačkih suradnika, kažu iz SDP-a.

Na kraju priopćenja Latković i Benčić pitaju što je s deponijem Ilovac? – Rokovi za njegovo zatvaranje se bliže, a mi i dalje ne znamo kakav je plan sanacije, kakav je utjecaj na okoliš. Nejasno je kako gradska vlast namjerava realizirati cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u relativno kratkom vremenskom razdoblju koje si je sama ostavila na raspolaganju.

Gradska vlast ne shvaća da se razvoj grada mora planirati, a ne događati stihijski po željama političkih moćnika u koalicijskim strankama. Gradska vlast mora biti pokretač razvoja grada Karlovca i zato je nužno pripremati projekte za sredstva koja nam stoje na raspolaganju, a ne uzalud trošiti vrijeme na izmjene poslovnika i ostala banalna prepucavanja koja samo javnosti skreću pozornost sa ključnih gradskih problema.

Grad mora biti otvoren prema građanima, te zato tražimo da Proračun bude razrađen po razinama i kao takav predstavljen javnosti da svi naši sugrađani znaju na što se troši njihov novac. Javnost Proračuna i rada gradske vlasti mora biti potpuna, zato nam je žao što se važne prezentacije sa temama otvaranja tvornice biogoriva, trase nizinske pruge kroz grad i muzeja Domovinskog rata na Turnju skrivaju od očiju javnosti, te se na njih ne pozivaju čak ni mediji. Koliko su te teme važne aktualnoj političkoj garnituri pokazuje to da na istu sjednicu nisu došli ni Gradonačelnik ni njegovi zamjenici. To dovoljno govori o otvorenosti i želji za radom u koju se kunu aktualni gradski čelnici, ali i o sumornoj budućnosti koju nam nudi HDZ sa svojim koalicijskim partnerima.

error: Content is protected !!