kotac_slunj

  • December 19, 2013
  • Admin
  • 0

SLUNJ – U sklopu Pučkog otvorenog učilišta u Slunju otvoren je Županijski edukacijski centar tradicijskih zanata Kotač. Cilj projekta Turističke zajednice Karlovačke županije je očuvanje kulturne baštine i tradicijskih zanata našeg kraja.

Tkanje, filcanje, pletenje rogoza – sve to možete vidjeti, ali i naučiti u Edukacijskom centru tradicijskih zanata u Slunju. Cijeli ovaj projekt nastao je iz Razvojne strategije Karlovačke županije, gdje je revitalizacija starih zanata navedena kao jedan od prioriteta, tako da je nastalo mjesto na kojem će svi ovi stari zanati ostati zabilježeni i znanje preneseno na nove naraštaje.

Otvorenje Centra uveličala je Dramska skupina Babe, dvostruki pobjednici Lidrana i osvajači raznih nagrada na kazališnim smotrama, koji su na šaljiv način vodili program ujedno prikazavši običaje i govor slunjskog kraja. Gosti su imali prilike pogledati i zanimljiv film o starim zanatima, a mnogi su mogli uživo vidjeti kako radi tkalački stan, te kako se filca vuna.

U prostoru Centra, i prije samog otvorenja, već su održane radionice tkanja, filcanja i pletenja rogoza. S radionicama će se nastaviti, a svi radovi mogu se vidjeti u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta.

Centar je nabavio i zbirku starih fotografija tradicijskih zanata, koja je izložena u hodnicima novootvorenog Centra tradicijskih zanata. Pored Hrvatske turističke zajednice, projekt su financijski podržali Karlovačka županija i Grad Slunj.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kotac_slunj/*{/rokbox}