KABA

Upozorenje Vijeća za prevenciju: Uz slavlje ide sve osim oružja i eksploziva!

KARLOVAC – Iz vijeća za prevenciju Grada Karlovca stiglo je priopćenje vezano uz proslavu nadolazećih blagdana u kojem između ostalog stoji:

Pred nama je vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, vrijeme radosti, mira i veselja. Kako se što potpunije opustiti upravo u to vrijeme i veselje blagdana podijelili s članovima obitelji, rođacima i prijateljima, ovisi o nama samima. Velika želja za objavom veselja susjedstvu, praskom oružja ili kakvom eksplozivnom napravom, nerijetko završava ranjavanjem, trajnim ozljedama, a i smrću. Iz tog razloga treba naglasiti da uz slavlje ide sve osim oružja i eksploziva.

Iako je najopasnije vatreno oružje i bombe, ni petarde i svjetleće rakete, kako to mnogi misle, nisu bezopasne naročito u dječjim rukama. Upravo su ove vrste pirotehničkih sredstava čest uzrok požara, a igra s njima posebno je opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Svatko tko na taj način želi s nekim podijeliti „radost i veselje” blagdana mora biti svjestan posljedica koje iz toga mogu proizići i da takav način može nekog unesrećiti. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama.

Iz tog razloga roditelji ne poklanjajte djeci i drugima nešto od čega ne želite da vaše dijete strada (petarde, vatrometne prskalice i slične eksplozivne predmete), te budite uzor svom djetetu, budite odgovorni i ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Oružje i streljivo čuvajte tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci, jer upravo djeca ne smatraju da su petarde eksplozivna sredstva jer ih rabe i odrasli, što često puta ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha.

Osim ovih neželjenih posljedica Zakonom o eksplozivnim tvarima i Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđene su i vrlo visoke novčane kazne za nedozvoljenu prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava, te narušavanje mira i sigurnosti građana, a Kaznenim zakonom za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari predviđena je i kazna zatvora.