Generatori razvoja naše županije i dalje izvoznici

KARLOVAC – Kakva je budućnost Hrvatske gopodarske komore još nije poznato, ali poznato je da se očekuje restrukturiranje. Što će to donijeti tek ćemo vidjeti. Naime, najnovija je promjena ona oko članarine koja je smanjena na 42 kune za 99 posto članica. Naime, to je visina mjesečne članarine za male poduzetnike, koji čine većinu članstva. Upravo je njima, čulo se danas, Komora najpotrebnija.

Osim toga na danas održanoj Sjednici gospodarskog vijeća bilo je govora i o gospodarskim kretanjima u protekloj godini. Na kraju godine, rekao je predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman, možemo konstatirati da je iza nas još jedna u nizu teških godina u zadnje vrijeme s realativno lošim gospodarskim pokazateljima na nacionalnoj razini. Loši pokazatelji preslikani su i na lokalnu razinu ipak ne u tolikoj mjeri koliko su loši na nacionalnoj.

– Godina koja je na izmaku za Karlovačku županiju nastavila je neke pozitivne i neke negativne trendove. Ono što nas godinama drži je izvoz. Nama je i ove godine u prvom dijelu godine izvoz rastao, to je negdje oko 8,5 posto u odnosu na 3,5 posto pada na nacionalnoj razini. To je svakako dobar uspjeh. Ti rezultati koje mi postižemo su generirani na vanjskim tržištima. Domaće tržište se smanjuje već godinama i tu nema nekog generatora razvitka. Znači najuspješnije kompanije uspijevaju i u ovim kriznim godinama dobro poslovati i tu posebno moram naglasiti HS Produkt, PPK, Karlovačku pivovaru, Alstom, Karlovačku mljekaru koje dobro posluju i one su te lokomotive o kojim već godinama govorimo, kaže Kuzman.

Problemi i to oni privrednog karaktera su u poduzetništvu i obrtništvu.

– Tu su najveće teškoće, jer su oni orijentirani na domaće tržište koje je u padu. Također i 0,7 posto manje nezaposlenih u Karlovačkoj županiji u odnosu na isti mjesec prošle godine na neki način o tome govori, da se situacija kod nas ne održava kao na nacionalnoj razini, naglasio je.
Ipak, dodaje kako ne raste zaposlenost, te da se mali poduzetnici i obrtnici vrlo teško snalaze u tom padu potrošnje na domaćem tržištu. Na žalost, predviđa Kuzman, taj će se pad nastaviti i iduće godine. 

error: Content is protected !!