KABA

Tucaković: Novi Zakon o vatrogastvu očekujemo iduće godine

HRVATSKA – Kako je vatrogasna struka namjeravala izmijeniti u cjelosti Zakon o vatrogastvu, čini se da polako stvari dolaze na svoje. Za sada je tu Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vatrogastvu izdan još u svibnju 2012. godine, a sada su objavljene i teze o novom Zakonu o kojima je otvorena i javna rasprava.

Posljednji Zakon o vatrogastvu donesen je 2004. godine. Od tada je doživio samo nekoliko kozmetičkih promjena, ali nedovoljno za samu kvalitetu rada vatrogasne službe.

– Okolnosti su se promijenile i Zakon treba uskladiti s postojećim stanjem. Ima puno otvorenih pitanja o kojima se može raspravljati, od radnopravnog statusa vatrogasaca, uplata, isplata od svih onih točaka koje bole vatrogasce, a o kojima zaista moramo raspravljati na široj osnovi, kazao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković.

Teze su postavljene tako da se prvenstveno namjerava ostvariti poboljšanje odnosno restrukturiranje sustava vatrogastva, razvoj i poboljšanje opremljenosti, utvrđivanje sustava obrazovanja u vatrogastvu, povećanje učinkovitosti u operativnom djelovanju, nadzor i analitika.

– Rasprava je otvorena do 9. siječnja, a pozvani su svi vatrogasci da se uključe kako bi bili doneseni što bolje smjernice za izradu novog Zakona. Nakon rasprave formirat će se radna skupina, a novi Zakon možemo očekivati sredinom iduće godine, dodaje Tucaković.