Obljetnica zasjedanja Sabora na Cetinu 1527. godine

CETINGRAD – U spomen na zasjedanje Hrvatskog državnog sabora na Cetinu 1. siječnja 1527. godine, Udruga Cetin 1527 organizira obilježavanje tog važnog datuma hrvatske povijesti. Događanja počinju u podne misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nastavljaju se prigodnim programom podno Starog grada Cetina.

Udruga je osnovana s ciljem njegovanja i promicanja kulturnih, etnoloških, ekoloških, arheoloških, prosvjetnih i gospodarskih interesa i ciljeva cetingradskog kraja, te zaštite, očuvanja i revitalizacije povijesnih spomenika – ruševina starog grada Cetina. Jedan od najvažnijih datuma svakako je 1. siječanj, odnosno spomenuto zasjedanje Sabora.

Potencijali Starog grada Cetina nisu dovoljno iskorišteni, stoga je i u 2014. godini planiran čitav niz aktivnosti u cilju privlačenja posjetitelja, ali i obilježavanja važnijih datuma iz hrvatske povijesti. Tako će već 15. siječnja biti obilježeno Međunarodno priznanje Hrvatske, a zatim obljetnice smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, dan Sabora, državnosti, neovisnosti, te ostali važni datumi.