KABA

ROZP: Karlovačka županija odličan primjer zaštite potrošača – zašto nebi to bile i druge županije?

KARLOVAC – Karlovačka županija jedina je u Hrvatskoj gdje sve jedinice lokalne samouprave imaju osnovano savjetodavno tijelo za zaštitu potrošača. Definirano je to i Zakonom o zaštiti potrošača iz 2003. godine je određeno da lokalne samouprave moraju osnovati takva tijela, a lokalne samouprave mogu donositi Odluke o javnim uslugama tek poslije razmatranja mišljenja tog savjetodavnog tijela, na ravnopravan i nediskriminirajući način.

– Tijekom 2013. godine prema informacijama sa terena, od potrošača, došli smo

do zaključka da određeni broj lokalnih samouprava nema osnovana savjetodavna tijela i to deset godina poslije donošenja zakona. Takvih je 5 županija Jugozapadne Hrvatske, gdje smo poslali u srpnju zahtjev za informacijom gradovima za koje nismo imali podatke, a to je bilo 34 grada, javljaju iz ROZP-a.

Odgovorilo je tek 9 gradova, stoga je ROZP zatražio pomoć AZOP-a za dobivanjem informacija, no iz nekih gradova stizali su upiti poput: postoji li dokaz da je zahtjev poslan.

– Nakon toga, odgovor je pristigao iz 6 gradova. Bilo, kako bilo, mi ćemo se potruditi da se počne s implementacijom Zakona o zaštiti potrošača i Nacionalnog programa zaštite potrošača u Jugozapadnoj regiji Hrvatske. Jer ako je Karlovačka županija ozbiljno shvatila zaštitu potrošača kao svoju obvezu i nacionalni prioritet, nema razloga da druge županije ignoriraju Zakon, ali su zato vrlo revni kod pokretanja prisilne naplate, ako potrošači par dana zakasne s plaćanjem računa, najavljuju iz ROZPA-a.