Lea Jakšetić prva je beba rođena ove godine u Karlovcu

KARLOVAC – Lea Jakšetić prva je beba rođena u Karlovačkom rodilištu ove godine. Lea je rođena jučer oko 13 sati, teška je 3.220 grama i duga 51 centimetar. Mama Mirjana kaže da je porod bio težak, no sve pohvale idu osoblju rodilišta, koje i nosi titulu prijatelja djece. Lea je prvo dijete u mladoj obitelji Jakšetić, ali ne i posljednje, barem prema najavi majke.

Prošle godine u Karlovcu je rođeno 902 djece, što je u odnosu na 2012. godinu kada je rođeno 959 djece manje za 6 %. Trend pada poroda vidljiv je zadnjih nekoliko godina, a razloge treba tražiti i u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja. Uloga društva mora biti da pomogne mladim obiteljima, kaže doktor Željko Štajcer. To se ne odnosi samo na bebu kad se rodi, već i na otvaranje dovoljnog broja vrtića s radnim vremenom koje pogoduje roditeljima, ali i škole u jednoj smjeni, s produženim boravkom i slično, dodaje Štajcer.

Grad Karlovac pokušava osigurati te uvjete, kaže pak predsjednik Gradskog vijeća MIhovil Stanišić koji je Lei donio prigodan poklon. Programom gradskih stanova, ali i privlačenjem investitora koji će otvarati nova radna mjesta, a u planu je u iduće četiri godine otvoriti ih 500, pokušavamo utjecati na povećanje broja rođenih Karlovčana, kaže Stanišić. Nažalost statistike nam ne idu u prilog, prošle godine rođeno je 424 Karlovčana, Grad je svakome od njih dao naknadu od 1.500 kuna.

Teško je u kriznim vremenima osigurati sve što je potrebno, ali prioritet bi nam trebale biti mlade obitelji, konačno na mladima svijet ostaje, a ako nema djece nema ni budućnosti.

beba2_2014

error: Content is protected !!