KABA

Patrijarh Irinej u božićnoj poslanici poželio mir pravoslavnim vjernicima

KARLOVAC – Vjernici srpske pravoslavne crkve, koja je zadržala stari običaj računanja vremena prema Julijanskom kalendaru, danas slave jedan od najvećih kršćanskih blagdana – Božić. Svečanu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Nikole u Karlovcu, koja je bila ispunjena vjernicima, jutros je predvodio episkop gornjokarlovački Gerasim. Nakon svečane liturgije pročitana je tradicionalna božićna poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja, koji je prije svega poželio mir pravoslavnim vjernicima diljem svijeta.

– Danas, kada slavimo Rođenje Isusa Hrista, prije svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božji, Hristos se rodi! Pokažimo da možemo biti i jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima može bit vjeran i častan. Osim što nam donosi radost veliku, Hristos nam donosi i daje mir Božji, a to je On sam. Zato božićno praznovanje i počinjemo pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi! Time izražavamo svoju želju i nasušnu potrebu da se mir Božji useli u svakog od nas, ali i među nas – stoji u poslanici koju je karlovačkim vjernicima pročitao Slaviša Simaković, paroh karlovački.

Patrijarh Irinej ovogodišnju je poslanicu posvetio roditeljstvu, istaknuvši da bez rađanja i množenja nema ljubavi niti prema Bogu niti prema bližnjima.

– Biti roditelj najveći je dar čovjeku. Duh vremena u kojem živimo i “kultura” koja nam se nasilno nameće upravo su upereni protiv dostojanstva čovjeka kao roditelja.

Rođenjem Hrista od Presvete Djeve Bogorodice blagosilja se i na najsavršeniji način se osvećuje materinstvo. Ništa ne pretpostavljajmo ovom uzvišenom i svetom daru! Ne tražimo izgovore i opravdanja za naš egoistički komoditet i nemarnost prema svome spasenju i spasenju svijeta – poručuje se u poslanici.

U svojoj poslanici patrijarh se osvrnuo i na aktualne probleme na Kosovu, poželivši mir tamošnjem stanovništvu, a dotaknuo se i nemira zbog ćirilićnih natpisa u Hrvatskoj.

– Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metodija. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje istih od povratka na njihova ognjišta. Molimo se Hristu da svojom božanskom ljubavlju ispuni srca i duše onih koji gaje netrpeljivost, pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno. Čovek i narod bez ljubavi – šta je? Neka umjesto mržnje ljubav zavlada! – poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Na međunarodnu zajednicu Srpska je pravoslavna crkva ovom prilikom apelirala da poduzme mjere i spriječi kršenje vjerskih prava u Makedoniji, a izrazila je i prostest zbog uplitanja režima Crne Gore u identitet i slobodu Crkve. “Svima vama, braćo i sestre, vama u Otadžbini i vama rasejanima po svijetu, želimo sretan i blagoslovljen Božić. Pozivamo vas na duhovnu budnost i mudrost. To nam je danas najpotrebnije”, zaključuje se u božićnoj poslanici pravoslavnim vjernicima.

Božićnoj liturgiji u Karlovcu prisustvovao je zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević, dok predstavnika gradske uprave nije bilo.

  {rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/pravbozic2014/*{/rokbox}

omicron