KABA

Kazne za prodaju stanova bez energetskog certifikata

KARLOVAC – Novi Zakon o gradnji koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine donio je dosta značajnih promjena što se tiče energetskog certificiranja zgrada, jer prethodni zakoni nisu obuhvaćali energetska svojstva zgrada. Zakon predviđa i prekršajne mjere, odnosno kazne za one koji prodaju stanove bez certifikata.

Novim zakonom preciznije se određuju definicije vezane uz certificiranje zgrada i objekata, a u praksi se ipak nije puno toga promijenilo, osim što su u Zakon uvedene razne odredbe, ali i prekšajne mjere za ovlaštene osobe. Jedna od dodatnih mjera odnosi se na pitanje redovitog energetskog pregleda kotlovnica do 20 kw, odnosno 100 kw na lož ulje i plin.

Agencije za prodaju nekretnina su podložne kaznama ako objave prodaju bez navednog klasifikacijskog razreda. Zakon je obvezujuć za sve stanove koji se prodaju, a klasifikacija je podijeljena u osam razreda, od A+ do G.

Većina objekata u našoj županiji klasificirana je u C,D, te E razred, dok je bilo slučajeva G, te F razreda, a najbolje je do sada prošao jedan objekt koji je klasificiran u B razred, kaže ovlašteni energetski certifikator Milivoj Grozdanović.