Zbog toplog vremena na udaru pčelinje zajednice

KARLOVAC – Hrvatski pčelari, posebice oni u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ovih su dana u strahu. Naime, zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, prema nekim procjenama, više od 50 posto pčelinjih zajednica u kontinentalnoj Hrvatskoj do proljeća bi moglo nestati. U Generalskom Stolu i sami smo se uvjerili da su matice već počele s razvojem legla, zbog čega i ubrzano troše hranu. Stoga, u slučaju zahlađenja, ove iznimno korisne i važne životinjice bez hrane čeka sigurna smrt.

– Ovo nije normalno vrijeme za ovo doba godine, ako malo bolje pogledate okolinu od snijega niti S. Danas je dakle 7. siječanj, mi se nalazimo u Generalskom Stolu gdje je praktički već razmeđe Gorskog kotara i Like. Tu u ovo doba ima uvijek puno snijega, a sada, evo gledajte, oko nas je sve suho, pčele lete. Samim time to je znak da se nešto događa. Pravi primjer da se nešto neuobičajeno događa je taj da pčele unose vodu u košnice što je znak da u njima postoje legla, kaže Ivica Brozović predsjednik Pčelarskog društva Karlovac.

 PCELE2

Brozović objašnjava kako bi pčele u ovo doba godine trebale mirovati.

– Međutim, mi imamo gotovo proljeće. Pčele se ponašaju kao da je kraj veljače ili početak ožujka. Dakle, postoji realna opasnost da pčelari koji su uzimili pčele s manjom količinom hrane ostanu bez iste, budući da je legla puno i pčele pojačano troše hranu. To je sasvim realno za očekivati ukoliko zima pokaže zube, tvrdi Brozović. A hoće li se onda doista ostvariti crne prognoze o uginuću 50 posto pčelinjih zajednica u kontinentalnoj Hrvatskoj, tek ćemo vidjeti.

PCELE3
– Takve teške prognoze ne želim davati, ali da će povećanih gubitaka biti sasvim je sigurno za očekivati, kaže Brozović dodajući da bi se to moglo dogoditi neiskusnijim pčelarima. No, ne samo njima, nego i onima koji u jesen pčeli nisu pružili dovoljno pažnje. Stoga upravo je sada vrijeme, dok je ovako toplo, napraviti kontrolu hrane unutar košnice i pčele prihraniti i dodatno utopliti. Ukoliko zima ipak ne pokaže zube, odnosno ukoliko ostane toplo vrijeme, pčelinje zajednice će lakše preživjeti.

 PCELE4
(pčele unose vodu u košnicu što je siguran znak da je u košnici leglo) 

– Iskreno se nadam da se crna predviđanja ipak neće obistiniti, ali da imamo puno faktora koji nam mogu pridonijeti u tom smjeru – imamo, zaključio je Brozović.