KABA

Dvorana ETŠ u novom polugodištu ponovo otvara svoja vrata

KARLOVAC – Nakon više od godinu dana koliko je prošlo od zatvaranja sportske dvorane Ekonomsko-turističke škole zbog opasnosti od urušavanja krova, radovi na sanaciji krovišta u završnoj su fazi. Tako bi dvorana u novom polugodištu trebala ponovo otvoriti svoja vrata učenicima, ali i sportašima i rekreativcima.

Iako je dvorana izgrađena prije svega nekoliko godina, točnije 2008., od samog stavljanja u funkciju stvari nisu tekle glatko. Iako nov, krov je već na samom početku počeo prokišnjavati. Izvođač radova, tvrtka Projektgradnja iz Slavonskog Broda, situaciju je donekle držala pod kontrolom čestim sitnim popravcima, no po isteku dvogodišnjeg jamstva nastupili su pravi problemi. Kako bi se sačuvao barem parket, koji je u međuvremenu od prokišnjavanja također pretrpio znatnu štetu, po dvorani su postavljene kante, za lošeg vremena nastava tjelesnog nije se održavala, a krajem 2012., zbog opasnost od urušavanja krova, dvorana je stavljena pod ključ. Izvođač radova, ali i nadzornik, tvrtka Koning bivšeg ministra Radimira Čačića, u međuvremenu su završili u predstečajnom postupku, pa je sanaciju naposlijetku snosila Karlovačka županija uz pomoć iz gradskog proračuna.

– Krenuli smo s naporima da izvođač radova otkloni nedostatke. Brojnim dopisima izvođaču, nadzorniku i Ministarstvu regionalnog razvoja, nismo uspjeli dobiti odgovor. Karlovačka županija je u suradnji s Gradom Karlovcem iznašla način da sama sanira štetu kako bi nastava tjelesnog mogla krenuti što prije. Ta sanacija koštala nas je oko 380.000 kuna, od čega je 100.000 osigurao Grad Karlovac. Pokušat ćemo utužbom doći do tih sredstava, ali bojim se da nećemo uspjeti – rekao nam je Željko Šančić, pročelnik za školstvo Karlovačke županije.

Ovaj slučaj još je jednom pokazao kako zakon koji regulira javnu nabavu ponekad uzrokuje probleme u praksi. I za samu sanaciju krovišta izabran je ponuđač koji je bio najjeftiniji od 10 prijavljenih na natječaj, no iako je ugovorom propisan rok od 30 dana za završetak radova, prošlo je čak mjesec i pol dok su se radnici prvi puta uopće pojavili na krovu. Niti jutros, iako je vrijeme bilo lijepo, a od početka polugodišta dijeli nas svega nekoliko dana, na krovu nismo zatekli niti jednog radnika. Zanimljivo je spomenuti da je radove otežala i činjenica da je pristup krovištu teško dostupan, te se do njega može doći samo kroz jedan od prozora dvorane. Unatoč svim problemima, radovi na krovu sada su u samoj završnici, pa bi početkom novog polugodišta oko 1000 učenika ponovo trebalo imati nesmetanu nastavu tjelesnog u dvorani. No, obzirom na upitnu kvalitetu gradnje, pitanje je koliko će dvorana uopće biti sigurna i tko će snositi odgovornost u slučaju eventualnih ozljeda.

– To je teško reći obzirom da nisam građevinski inženjer, no imamo nadzorni organ koji je ovog puta iz Karlovca. Vjerujemo da sada, kad je cijeli krov iznova pokriven limom, ono vlage što je dospjelo u termičku izolaciju će dijelom iskapati, a dijelom se isušiti, tako da ne bi trebalo biti ugroze što se tiče statike krova – kaže Šančić.

Za ovu situaciju kriv je građevinski lobi u Hrvatskoj, koji je, čast iznimkama, naučio raditi na ovakav način, upozorio je Šančić, ogorčen jer je svjestan da će Županija i Grad teško naplatiti ovaj neplanirani trošak.

dvorana_2

dvorana_3