Eko Pan protiv MHE Brodarci i Barilović

KARLOVAC – Eko Pan je podnio tužbe Upravnom sudu u postupku procjene utjecaja na okoliš hidroelektrane u Brodarcima. Udruga je aktivno uključena u praćenje postupaka još od 2011. godine, jer smatraju da je ovaj projekt štetan za okoliš i ne bi trebao biti realiziran.

Projekt Sustava obrane od poplava Srednjeg Posavlja u svojoj prvoj fazi obuhvaća izgradnju mini hidroelektrane Brodarci. Eko Pan protivi se izgradnji velikih hidroelektrana, Lešće govori zašto, dok smatraju kako i male mogu imati loš utjecaj na okoliš.

U Eko panu kažu da se zalažu za obnovu starih mlinica i izgradnju mini hidroelektrana na postojećim slapovima, jer one ionako nemaju neki velik utjecaj na rješavanje pitanja energetike. Iz Eko Pana kažu kako je 2011. godine nadležno Ministarstvo donijelo rješenje kojim je ocijenjeno kako je potrebno provesti procjenu utjecaja na okoliš u slučaju Brodaraca. Samo godinu kasnije donešeno je rješenje da nije potrebno provesti ovaj postupak, već samo glavnu ocjenu utjecaja zahvata na okoliš.

Eko Pan je podnio primjedbe Ministarstvu, no one nisu uzete u obzir, obzirom na sve nepravilnosti iz Udruge su u suradnji sa Zelenom akcijom podnijeli dvije tužbe, te prijavu Upravnoj inspekciji pri Ministarstvu uprave. Smatraju da je procjena itekako nužna.

Cilj je vratiti čitav postupak na početak, te ishoditi rad na procjeni utjecaja na okoliš. Eko panovci su u ovom slučaju spremni ići i do Međunarodnog suda. Konačno, smatraju da bi svi trebali nešto naučiti iz projekta hidroelektrane na Lešću, ima li smisla uništiti prirodu zbog energije koja se može dobiti i na druge načine.

Uz to, žalili su se na rješenje Karlovačke županije kojim se dopušta gradnja Hidroelektrane u Bariloviću bez izrade procjene utjecaja na okoliš. Tamo će, tvrde u Eko Panu, na Korani doći do strahovite devastacije rijeke, a idejni projekt je toliko loše napisan da se čude kako je uopće mogao biti prihvaćen. Između ostalog navodi se kako se HE nalazi u istočnoj Hrvatskoj. Zajedno s mještanima i članovima Udruge Sedra iz Barilovića borit ćemo se protiv tog projekta, kažu u Eko Panu. 

error: Content is protected !!