KABA

Lani najtraženiji konobari, ekonomisti i IT stručnjaci

KARLOVAC, HRVATSKA  – Već na početku nove godine Hrvatska bilježi novi rast nezaposlenosti. U Hrvatskoj je trenutno bez posla više od 365 tisuća ljudi, pokazuje dnevno osvježavana statistika na web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U zadnjem danu prošle godine brojač nezaposlenosti otkrio je kako je pri HZZ-u registrirano nešto manje od 364 tisuće nezaposlenih.

U Karlovačkoj županiji situacija je, doduše, lani bila nešto bolja u odnosu na državni prosjek. U odnosu na prije godinu dana nezaposlenost je smanjena, no radi se o neznatnom smanjenju od svega o,7 posto, što se nikako se ne može nazvati trendom. No dobra je vijest da čak i u ovoj teškoj situaciji postoje zanimanja za koja možemo reći da su otporna na recesiju. Istražili smo koji je profil radnika lani bio najtraženiji.

– Poslodavci su imali najviše potreba za konobarima, radnicima u održavanju, šivačicama, medicinskim sestrama i kuharicama. To je pet najtraženijih zanimanja prošle godine – kaže Žarko Vukobrat, predstojnik HZZ Područna služba Karlovac. Što se tiče visokoobrazovanog kadra, dodao je, najpopularnija su zanimanja vezana uz IT i komunikacijski sektor, kao i specifična, nova zanimanja kao što je, primjerice, digitalni marketing. Mahom se tu radi o mladim ljudima, tek izašlim iz fakultetskih klupa. Dosta se traže i ekonomisti s visokom stručnom spremom, ali budući da obrazovni sustav svake godine na tržište izbacuje višak ovog kadra, ni njima nije lako do posla. Najteže su pak lani do posla dolazile osobe bez kvalifikacija, kakvih je na na lokalnom tržištu radne snage čak oko jedna trećina.

Mladi bez posla kategorija su koja najviše zabrinjava. U Karlovačkoj županiji najviše je upravo mladih nezaposlenih, do 34 godine starosti, s time da višu ili visoku stručnu spremu ima njih manje od 10 posto. No, ako ste i vi među onim brojnima u čijoj je radnoj knjižici upisano zanimanje koje poslodavci baš i ne traže, to ne znači da ne možete učiniti baš ništa kako bi si pomogli. Rješenje je u prekvalifikaciji. U Zavodu predlažu posjet Mreži cjeloživotnog učenja,u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Karlovac, u koju su uključene privatne i državne ustanove koje provode programe obrazovanja odraslih.

Prognoze za godinu u koju smo tek zakoračili nisu bajne. Ne očekuje se značajniji gospodarski rast, pa s time niti značajnija potražnja za radnicima. Naprotiv, očekuje se da će sljedećih nekoliko mjeseci, točnije do ožujka, kada krenu pripreme za novu turističku sezonu, broj nezaposlenih u našoj županiji, baš kao i u cijeloj zemlji, i dalje rasti.