KABA

Central uskoro na javnoj dražbi

KARLOVAC – Revitalizacija gradske jezgre – Zvijezde nedostižni je cilj gradskih vlasti u svim mandatima posljednjih dvadesetak godina. Kao jedan od imperativa taj je zadatak naveden još u Strategiji razvoja Karlovca iz 2001. godine. Našao je svoje mjesto i u lani usvojenoj Strategiji razvoja grada za razdoblje do 2020. godine, a također se navodi u najnovijem nacrtu Strategije kulturnog razvoja.

Još 2009. godine raspisan je i natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za vraćanje života u gradsku jezgru, a pobjedničkim rješenjem je previđeno da u Zvijezdi osvane šoping centar s podzemnom garažom i uređenim trgom, da povijesna jezgra postane pješačka zona, s oživljenom tržnicom i trgovinama mješovitom robom, mesnicama, ribarnicama, kafićima i restoranima. No, Karlovčani u Zvijezdi još uvijek gledaju istu staru sliku – zatvorene trgovine, ruševine i zapuštene objekte.

Uz revitalizaciju Zvijezde usko je vezan i problem devastiranog hotela Central, nekada omiljenog okupljališta Karlovčana, a danas tek umorne ruine i podsjetnika na neka druga vremena. Podsjetimo, pobjedničkim idejnim rješenjem, bivši Central trebao bi zadržati svoju nekadašnju funkciju hotela i gradske kavane.

Jedan od suvlasnika ovog objekta je i Grad Karlovac, no većim dijelom stari je hotel u vlasništvu tvrtke Korana d.d. No, uskoro bi vlasništvo nad tim dijelom objekta moglo preći u druge ruke. Naime, 11. veljače točno u podne na Općinskom sudu u Karlovcu bit će održana javna dražba radi ovrhe na poslovnom udjelu tvrtke Korana u bivšem hotelu Central. Ovrhu je pokrenuo karlovački Žitoproizvod, a prema nalazu financijskog vješataka, riječ je o poslovnom udjelu tržišne vrijednosti od 2 milijuna i 408 tisuća kuna. Poslovni udio na predstojećoj javnoj dražbi ne smije biti prodan ispod polovice procjenjene vrijednosti, tako da će potencijalni kupac za njega morati ponuditi najmanje milijun i 200 tisuća kuna.

Kao kupci će na dražbi moći sudjelovati samo osobe i tvrtke koje najkasnije do ročišta za dražbu na račun Općinskog suda uplate jamčevinu od 10 posto procijenjene vrijednosti poslovnog udjela Korane d.d. u Centralu.

Ima li zainteresiranih kupaca još uvijek se ne zna, no dražba će pokazati je li ovo prvi korak prema revitalizaciji gradske jezgre ili će Karlovčani ipak još godinama gledati istu tužnu sliku u samom središtu svog grada.


{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/central/*{/rokbox}