KABA

Dva nova projekta udruge Izvan fokusa – Mreža mladih fotografa i DSLR film festival

KARLOVAC – Ove godine mladi entuzijasti okupljeni pod imenom udruge Izvan fokusa pokreću i Mrežu mladih fotografa te DSLR film festival.

Mreža mladih fotografa novi je projekt koji će okupiti mlade fotografe iz cijele Hrvatske do 25 godina starosti. Projektom se među mladima želi promovirati fotografija kao umjetnost kroz izložbe i publikacije o fotografiji te istovremeno pružiti mladima priliku da se dodatno educiraju o fotografiji, međusobno razmjene iskustva, razvijaju svoju kreativnost i stvaralaštvo te aktivno sudjeluju u kulturnim projektima. Mladim fotografima tako će se osiguravati akreditacije za glazbene festivale, kazališne predstave te razne druge kulturne festivale kako bi kroz umjetnost fotografije upoznali drugu umjetnost i kulturu. Fotografima će se redovno organizirati edukacije, foto izazovi, radionice, izložbe te centralno događanje “Foto dani mladih”.

Drugi veliki projekt koji udruga pokreće ove godine je DSLR film festival uz potporu Hrvatskog filmskog saveza i Canon-a. Festival će biti održan u Puli od 1. do 4. svibnja 2014. godine u sklopu Foto dana mladih Canon, najvećeg fotografskog festivala za mlade u Hrvatskoj. Riječ je o festivalu određenom isključivo tehnikom snimanja – u ovom slučaju DSLR (foto)aparatima. Tehnika snimanja kamerom za razliku od fotoaparatom drugačija je, pa je ideja i cilj ovog festivala osigurati edukaciju pri prelasku snimanja sa kamere na fotoaparate za kinoklubove, pojedince, ali i zainteresirane produkcijske kuće u Hrvatskoj. Radionica “DSLR snimanja filma i videa” obilježit će festival i kroz četiri dana educirati sve sudionike o korištenju DSLR fotoaparata za snimanje video uradaka. Uz radionicu će se održati i festivalska projekcija filmova, a stručni žiri će svojim savjetima pružiti dodatnu edukaciju sudionicima te među snimljenim radovima proglasiti najbolje.