jezerce_ploca

KARLOVAC – Jeste li znali da je crvenouha kornjača, koje građani nerijetko udomljavaju u jezercu Luščić, zapravo strana invanzivna vrsta koja ugrožava autohtone barske kornjače? Jeste li znali da je istu tu autohtonu barsku kornjaču Svjetska zaklada za zaštitu prirode već stavila na popis gotovo ugroženih vrsta?

Ako niste, sve to i još niz zanimljivih činjenica možete doznati prošetate li do jezerca u Novom Centru i proučite li poučnu ploču koja je danas ondje postavljena.

Riječ je o eko projektu kojega su provela djeca iz Dječjeg vrtića Grabrik, točnije dvije starije skupine, s ciljem buđenja eko svijesti i pozitivnog stava o očuvanju prirode već od najranije dobi. Projekt je trajao godinu dana, a do sada je, osim što je postavljena ploča uz jezerce, izrađena i slikovnica “Strah u bari” s istom tematikom.

Financijskom pomoći postavljanje poučne eko-ploče uz jezerce omogućili su Grad Karlovac te gradske četvrti Grabrik i Novi Centar.

Mališanima iz vrtića Grabrik koji su danas bili posebno ponosni na svoje djelo došli su čestitati i njihovi mali kolege iz ostalih karlovačkih vrtića.