zvo

KARLOVAC – Humanitarna akcija koju je pokrenula Udruga za djecu s teškoćama u razvoju “Zvončići”, a kako bi prikupili sredstva za kupnju medicinskog aparata neurofeedback, konačno je okončana. Prikupljeno je 54 tisuće kuna. Aparat će kupiti u ožujku jer rad na istom nije moguć bez predhodne edukacije stručne osobe. Kao i uvjek do sada “Zvončićima” su pomogli brojni donatori od kojih izdvajamo one velike. Od Zaklade Zamah “Zvončići” su dobili 14 tisuća kuna, Grad Karlovac dao je 10 tisuća kuna, Plesni klub Los Mamberos iz Zagreba 10.500, 00 kuna. Udruga “DAJ 5”, klapa “Furešti”, Academico i ZAMP na humanitranom koncertu prikupili su nešto više od četiri tisuće kuna. Naravno akciju su pomogli i brojni pojedinci te tvrtke.

Tako bi prvi neurofeedback uređaj u našu županiju trebao stići krajem ožujka, a tada se očekuje služebeni početak terapije uređajem čija je primjena izuzetno cijenjena u svijetu. Recimo još da se pomoću neurofeedback uređaja omogućava aktivacija područja mozga koja nisu korištena prije tretmana.

Koristi se u tretmanima deficita pažnje, poremećaja spavanja, tjeskobe i straha, loše koncentracije, poteškoća u učenju, otklanja bol i stres. Ako se uzme u obzir da u Karlovačkoj županiji ima 639 djece s invaliditetom, a da je samo 10 posto njih uključeno u neki vid rehabilitacije onda nabavka ovakvog uređaja vjerojatno znači i svjetliju budućnost za sve one roditelje koji za svoje djete žele samo najbolje.