KABA

Sindikati počeli prikupljati potpise za generalni štrajk

 

KARLOVAC – Sindikalne središnjice počele su prikupljati potpise svoga članstva za generalni štrajk. Prikupljanje potpisa trajat će tjedan, a generalni štrajk sindikati žele organizirati zbog izmjena radnog zakonodavstva. Sindikalni čelnici suglasnost očekuju od oko 450 tisuća članova.

Prvi generalni štrajk u Republici Hrvatskoj sindikati žele organizirati jer smatraju da su novi Zakon o radu i Zakon o povremenim poslovima štetni i nepravedni za radnike.

Pet hrvatskih sindikata pokrenulo je izjašnjavanje članstva o tome jesu li za to da se organizira generalni štrajk. Glasački listići za izjašnjavanje o generalnom štrajku podijeljeni su radnicima putem sindikata, a sindikalisti na akciju pozivaju i one koji nisu članovi sindikata, kao i nezaposlene i umirovljenike.

Novi zakoni, poručili su u sindikatu, neće otvarati radna mjesta, ako to Vlada doista shvati, onda generalnog štrajka neće biti. Ponovili su da će, ukoliko sporni zakoni prođu, radnici biti izloženi na milost i nemilost poslodavaca.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/generalni_strajk/*{/rokbox}