KABA

Župani o HRT-u: četvrtina stanovništva zakinuta za relevantne vijesti; ROZP: bilo je i vrijeme

KARLOVAC – Prava bura podigla se nakon HRT-ove odluke o ukidanju 11 dopisništva. Zabrinutost zbog te odluke izrazili su hrvatski župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija te smatraju kako, unatoč najavljenoj racionalizaciji, taj potez prvenstveno vodi do daljnje centralizacije. Župani tako napominju kako HRT, kao javni nacionalni servis, i dalje mora osigurati ravnomjerno pokrivanje svih događaja iz cijele Hrvatske, uz jednake uvjete. Budući da svi građani Hrvatske plaćaju jednaku pristojbu, vijesti iz svih županija trebaju imati jednaku mogućnost pojaviti se u informativnim emisijama HRT-a.

– Cijenimo nastojanja za racionalizacijom, podupiremo rekonstruiranje HRT-a i smatramo da je potrebno, ali zasigurno postoje i drugačiji načini. Ukidanjem 11 dopisništva, gotovo četvrtina stanovništva Hrvatske ostat će zakinuta za relevantne vijesti iz određenih dijelova Hrvatske, naročito manjih sredina, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić.

Svoj osvrt dala je i Regionalna organizacija zaštite potrošača. Oni smatraju da su potrošači, pa i župani kao potrošači, učestvovali u javnoj raspravi kad je donesen Zakon o HRT-u, ne bi sada bilo problema.

– Tvrdnja “svi plaćamo HRT pristojbu” je dokaz nepoznavanja resornog Zakona. Naime, HRT pristojba nije pretplata HRT ili pretplata na TV prijamnik. HRT pristojba je u naravi “porez na prijam radio i TV signala” i plaćaju je svi koji imaju bilo kakav uređaj koji može primiti signal. To je pandan ZAMP-u na području glazbene industrije. Bilo je i vrijeme da se i u medijskom prostoru ukine monopolizam. Zar su jedino emisije HRT-a istinite? Zašto i druge TV kuće na nacionalnoj razini po toj logici ne bi imale predstavništvo po županijama? Hoće li to županije financirati? Zašto županije omalovažavaju rad regionalnih TV centara, kad im je to prilika da eksponiraju i županiju. Na HRT-u se prenose sjednice Sabora, na kojoj regionalnoj TV postaji se prenosi sjednica Županijske Skupštine? Briga za dopisništva HRT-a nije briga za potrošače i njihova potrošačka prava, koja krši tko stigne, a njihove džepove koriste kao bankomate za svoje promašaje i zabrinjavajuće ideje, stoji u priopćenju ROZP-a koje potpisuje predsjednik Željko Tomašić.