KABA

Kardiovaskularne bolesti i rak i dalje vodeći uzroci smrti

KARLOVAC – Struktura stanovništva, prema posljednjem popisu, pokazuje da je hrvatsko stanovništvo u trendu progresivnog starenja, jer je udio starijih od 65 godina dosegao čak 17,7 posto, dok je udio mlađih od 14 godina smanjen na svega 15,2 posto. Hrvatska je jedna od zemalja s najlošijom demografskom strukturom u Europi, a sa gotovo 20-postotnim udjelom osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu, Karlovačka županija jedna je od „najstarijih” županija u Hrvatskoj, odmah iza Ličko-senjske županije. Prema Državnom zavodu za statistiku, očekivano trajanje života u Hrvatskoj iznosi prosječno 77 godina.

Vodeći uzroci smrti stanovnika naše županije već godinama su kardiovaskularne bolesti i karcinomi. Od ukupnog broga umrlih, više od 50 posto osoba umire upravo od bolesti srca i krvih žila.

– U Karlovačkoj županiji godišnje umire oko 2.000 ljudi, a od toga broja, preko 50 posto njih, odnosno oko 1.100 smrti, uzrokuju bolesti cirkulacijskog sustava – infarkt, moždani udar, i ostale bolesti vezane uz krvožilni sustav. Nadalje, oko 500 smrti godišnje uzrokuju zloćudne novotvorile, a nakon ta dva vodeća uzroka slijede povrede, prometne nesreće i ostale skupine bolesti – kaže dr. Boško Milanković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Za obje skupine bolesti krivac je, dodaje, moderni način života.

– Mi smo generacija koja sjedi. Sjedimo u automobilu, na radnom mjestu, za kompjuterom. Pod stresom smo, manje se krećemo, stres uzorkuje veći apetit pa automatski više jedemo i debljamo se, a kad se sve to zaokruži imamo jedan paradoks – prije stotinu godina ljudi su radili teške fizičke poslove po cijele dane i umirali od isrpljenosti i bolesti kao što su sušica, TBC i boginje, dok sada kada imamo “kvalitetniji” život i bolje se hranimo, ubija nas upravo taj “bolji” stanadard i sjedilački način života – objašnjava dr. Milanović.

Osim rizičnih čimbenika na koje ne možemo utjecati, a odnose se na genetiku, ipak postoji nešto što možemo učiniti kako ne bismo postali cijelom crne statistike. Prva preporuka glasi – pokrenuti se, regulirati tjelesnu težinu, ne pušiti i ne konzumirati previše alkohola.

Iako su karcinomi drugi po redu uzrok smrtnosti u našoj županiji, treba reći da se zdravim životom najmanje trećina obolijevanja može spriječiti, te da je rak u velikom postotku izlječiv ukoliko se bolest rano otkrije. Stoga iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju građanima da bi trebali biti savjesniji što se tiče odaziva na preventivne preglede u sklopu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva, za koje dobivaju pozive u svoje poštanske sandučiće. Za sada je taj odaziv vrlo loš, točnije na preventivne preglede javlja se manje od 50 posto građana koji su kao ciljana skupina obuhvaćeni ovim programima.