KABA

Rogoz: Kraj radova u Vrazovoj za dva mjeseca

KARLOVAC – Za 11 dana bit će točno 3 mjeseca od eksplozije plina u Vrazovoj u Karlovcu. Zgrada se obnavlja, do sada je napravljeno puno, no birokracija je usporila cijeli proces obnove. Sama izrada dokumentacije, kontrola troškovnika, procjena granice rušanja oduljili su se zbog detaljnog statičkog pregleda zgrade.

U eksploziji je što više, što manje, oštećeno ukupno 70 stanova u 9 ulaza te 9 osobnih automobila koje je trebalo obići i napraviti projektnu dokumentaciju kako bi se znalo do koje granice se može rušiti.

– Prema projektnoj dokumentaciji zona građevinskog zahvata obuhvatila je rušenje stropne konstrukcije iznad 4 stana na 3. katu i iznad jednog stana na 2. katu. Srušena je armirano betonska ploča iznad stanova na 3. katu što je bio najteži posao do sada zbog ručnog uklanjanja predviđenih dijelova, ispričao nam je direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

Tako je bilo potrebno kroz sve etaže zgrade podupirati ostale armirano betonske ploče, a ugrađena su i ležišta za podupiranje u zidove. Sada slijedi dizanje materijala koji je stigao i postavljanje zaštitnog krova kako vremenski uvijeti više ne bi trebali utjecati na dinamiku radova, a nakon rušenja slijedi unutarnje uređenje zgrade čija bi obnova trebala biti gotova u roku od 2 i pol mjeseca, kazao je Rogoz.

Ukupna vrijednost radova je 1.050.000 kuna. Pet stanara još nije u svojim stanovima, dok su se ostali vratili. S obzirom da nemaju sve komunalne usluge, primjerice dimnjak nije u funkciji sve do postavljanja krova pa su stanari primoreni na alternativno rješenje grijanja, sve gradske tvrtke u preiodu dok traju radovi oslobodile su ih od plaćanja režija, a zgrada je i dalje pod 24-satnim nadzorom zaštitara.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/vrazova_rogoz/*{/rokbox}