KABA

Prošle godine Grad je kupio 17 stanova, ove godine u planu je kupnja desetak novih

KARLOVAC – Grad Karlovac u svom vlasništvu ima 322 stana, a ako financijske mogućnosti budu dobre, ove godine kupit će još desetak stanova. Ovaj potez potreban je jer na dvije liste čekanja za stanove trenutno se nalazi 130 obitelji. Dok neki gradovi odlučuju prodati stanove u svom vlasništvu, u Karlovcu se trenutno ne razmišlja o tome.

Socijalna osjetljivost bitan je dio političkog i društvenog života grada, osim pomoći obiteljima u potrebi, tu je i politika dodjele gradskih stanova u najam. Stoga su sukladno pravilniku formirane dvije liste: ona za mlade na kojoj se nalaze 63 obitelji, te lista općeg reda prvenstva na kojoj je trenutno 67 obitelji. Uz Povjerenstvo koje se bavi dodjelom stanova, postoji i ono za kupnju stanova, tako je u 2012. kupljeno 16 stanova u vrijednosti oko 4,3 milijuna kuna, dok je prošle godine kupljeno 17 stanova vrijednih oko 4,2 milijuna kuna, kaže zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić.

Ove godine predviđena je kupnja desetak stanova, cijene na tržištu su pale, no postoje i stanovi koji su u lošem stanju. Financijska kriza traga je ostavila, naime pojedine obitelji koje su krenule u otkup stanova sada žele vratiti stan u vlasništvo grada.

Promjenom zakona prije dvije godine 120 gradskih stanova preuzeo je Ured za upravljanje državnom imovinom, tako da je i ta činjenica utjecala na sadašnje stanje, kaže Delić. Javljaju se i ljudi koji žele otkupiti stanove u kojima se nalaze, no za sve se radi procjena. O prodaji stanova u gradskom vlasništvu za sad se nije razgovaralo.

Takva odluka zahtjevala bi preispitivanje, a trebalo bi je potvrditi i Gradsko vijeće, no bez detaljne analize uopće se neće razmišljati o takvom potezu, kaže Delić.