KABA

Lovci na projekte u Karlovcu

KARLOVAC – Jesu li jedinice lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji spremne na povlačenje sredstava iz Europske unije, ima li uopće projekata i ideja, te na koji ih način ostvariti, saznali su danas predstavnici općina, institucija i udruga. U županijskoj gospodarskoj komori održana je radionica s temom strukturnih i investicijskih fondova.

Ličko-senjska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija najnerazvijenije su u Hrvatskoj, stoga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokrenulo Lovce na projekte. Radionice su dio tog projekta koji se provodi u suradnji sa UNDP-om, jer ova organizacija ima iskustva s provođenjem projekata na područjima od posebne državne skrbi. Pokušava se prikupiti što je moguće veći broj projektnih ideja, te gotovih ili polugotovih projekata koji bi mogli biti financirani europskim sredstvima.

Hrvatskoj je godišnje na raspolaganju milijardu eura, bit će teško iskoristiti sva sredstva, do sada to nije uspjelo ni jednoj državi članici, stoga je bitna dobra priprema, kaže voditelj projekta Nenad Kocmur.

U sljedećih 10-ak mjeseci ideje će biti prikupljene, a tada slijedi pravi posao: njihov razvoj do stadija spremnosti za provedbu. Razradit će se strateške smjernice koje će biti usklađene s Razvojnom strategijom županije, odnosno općina.

Koliko ćemo biti uspješni, budućnost će pokazati, no do sada su radionice dale neke rezultate, pa vjerujemo u uspjeh, kaže zamjenik ministra Venko Ćurlin.

Kroz radionice potaknut će se i nove ideje, a primjeri koje je iznijela predstavnica UNDP-a Jana Trošt iz Slovenije trebali bi poslužiti kao ogledni za karlovačke sudionike projekta.