suhomesnato_vuljanic

KARLOVAC – Iznadprosječno topla zima traje već tjednima, a niskim temperaturama, snijegu i vremenu primjerenijem ovom godišnjem dobu ne nazire se početak. Iako mnogi uživaju na višim temperaturama i suncu, treba napomenuti da dugi period iznadprosječno toplog vremena tijekom zime, uzrokuje poremećaje u vegetaciji, rast i pupanje biljaka, što kasnijim zahlađenjem rezultira katastrofom. Poljoprivrednici se nimalo ne vesele toplim zimskim danima, pogotovo domaćinstava koja spremaju dimljene suhomesnate proizvode.

Iako toplo vrijeme može uzrokovati propadanje mesa i dovesti do uništavanja suhomesnatih proizvoda, kod uzgajivača svinja Dragutina Vuljanića iz Zadobarja to nije slučaj. Pravilna priprema i skladištenje proizvoda najbolji su recept za dobar suhomesnati proizvod, kaže Vuljanić.

Iako je bilo slučajeva gdje su proizvođači morali uništiti već pripremljene suhomesnate proizvode, Vuljanić napominje da nije potrebno bacati meso ako se na vrijeme reagira.

Uz iznaprosječno visoke temperature, kupnju suhomesnatih proizvoda od domaćih svinjogojaca smanjila je i sve manja kupovna moć građana. Kako je dodao Vuljanić, broj svinjokolja ove je godine bio oko 30 posto manji nego godinu ranije. Usprkos tome, još uvijek se na domaćim poljoprivrednim gospodarstvima može naći kvalitetno meso i suhomesnati proizvodima po povoljnim cijenama.

suhomesnato_vuljanic_2