Udruga za zaštitu okoliša nezadovoljna zaključkom Državnog odvjetništva

KARLOVAC – Još 2008. godine Udruga za zaštitu okoliša Karlovac podnijela je zahtjev Općinskom državnom odvjetništu da preispita postupak kojim su donesene izmjene i dopune Prostornog plana Karlovačke županije.

Nakon dugo vremena stav Državnog odvjetništva je stigao i to na nezadovoljstvo članova te Udruge jer DORH ne vidi povrede. Članica Udruge Biserka Schmuck pak ističe da je policija tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdila da Odjel za prostorno uređnje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije u postupku donošenja izmjena i dopuna prostornog plana Karlovačke županije nije postupao u skladu s odredbama članka 97. Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Stoga iz Udruge poručuju da je tako nešto moglo doći samo od samog Župana ili nekog njemu bliskog.

– Na žalost moram reći da je Državno odvjetništvo počelo istragu ne na zahtjev gospodina Vuljanića, ne ni na zahtjev grupe građana iz Udruge za zaštitu okoliša nego na temelju novinskog članka u kojem smo mi, navodno, iznijeli niz netočnosti, kaže Schmuck. Ona, naime, smatra da je to zapravo pokrenuto od župana ili nekoga tko se njemu želi na taj način dodvoriti. Kako bi objasnila da su PU karlovačka i DORH donijeli sasvim oprečne zaključke Schmuck je pročitala rezime nalaza PU karlovačke.

– Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da Upravni odjel za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije u postupku donošenja Izmjena i donošenja prostornog plana Karlovačke županije nije postupao u skladu s odredbama članka 97. Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Članovi Udruge ističu da niti ministartsva nisu dala pozitivno mišljenje pa niti Grad Karlovac te općine Josipdol i Barilović, a što je itekako trebalo biti uvaženo kod donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana naše županije.

I europarlamentarac Nikola Vuljanić, inače član Udruge za zastitu okoliša, kaže da je jednostavno riječ o tome da u Hrvatskoj vlada politika, a ne pravo. Nakon svega članovi ove udruge sad razmišljaju što će dalje. Jedna od mogućnosti, kažu, je žalba Europskoj komisiji, te Odboru za zaštitu okoliša iako ne vjeruju u pozitivan ishod jer cijela ta situacija za njih je, navode, kafkijanska i izaziva vrištanje.

error: Content is protected !!